Zaradi Teša država septembra prihranila pol manj plina

Gospodarstvo 13. Okt 202207:50 2 komentarja
TEŠ Šoštanj
Srdjan Živulović/BOBO

Med 11-dnevnim septembrskim vzdrževanjem šestega bloka je Termoelektrarna Šoštanj zagnala plinsko enoto. Posledično se je močno zmanjšal slovenski prihranek plina v prejšnjem mesecu, po nekaterih ocenah se je skorajda prepolovil. Na vladi naj bi bili nad odločitvijo Teša, da zažene plinsko enoto, negativno presenečeni, v HSE pravijo, da drugače ni šlo.

Sredi septembra je premier Robert Golob obiskal Premogovnik Velenje, ki koplje premog za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) in je del skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE). Ugotovil je, da je stanje skrb vzbujajoče: na deponiji premoga je bilo za vsega dva tedna zalog. V Velenje in Šoštanj so sicer tiste dni začele prihajati prve vlakovne kompozicije s premogom iz Indonezije, a videti je bilo, da premier z videnim in slišanim ni zadovoljen.

Tri dni po vladnem obisku v Velenju so v Tešu, ki je prav tako del skupine HSE, ustavili šesti blok termoelektrarne zaradi načrtovanih vzdrževalnih del. Da bi nadomestili izpad proizvodnje, pa so v Šoštanju zagnali enega od dveh plinskih blokov. V 11 dneh vzdrževalnih del je blok porabil približno pet odstotkov v septembru porabljenega zemeljskega plina v Sloveniji, so nam povedali v HSE.

To pa je po naših informacijah znova razjezilo vladajoče. S tem naj bi šla “v nič” malo manj kot polovica prihranka plina v septembru (uradnih podatkov ni, očitno pa je ta znašal dobrih deset odstotkov). Na vprašanje, ali so ministrstvo za infrastrukturo, ki se je pri Evropski komisiji zavezalo k 15-odstotnemu zmanjšanju porabe plina med avgustom 2022 in marcem 2023, obvestili o nameravani uporabi plina za proizvodnjo elektrike, nam v Tešu oziroma HSE niso odgovorili. Prav tako ne, če so v zvezi s tem kasneje komunicirali z vlado.

HSE: Alternativ ni bilo

V HSE, ki ga vodi Viktor Vračar, pravijo, da  je bilo obratovanje plinske turbine potrebno predvsem zaradi zagotavljanja daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini.

Navajajo, da je šesti blok nemoteno obratoval od maja do prejšnjega meseca, ko so nujno morali izvesti vzdrževalna dela. Petega bloka niso zagnali, ker so želeli povečevati zaloge premoga pred remontno zaustavitvijo Neka v začetku tega meseca. Plinska enota pa je tudi po strategiji alternativa v času zaustavitve šestega bloka, so v pisnem odgovoru za N1 argumentirali svojo odločitev.

Plinska enota ima sicer alternativno gorivo, kurilno olje, a po navedbah HSE na kurilno olje ne bi mogla neprekinjeno obratovati.

Namesto Vračarja Golobov prijatelj?

Dogajanje bi lahko bilo usodno za trenutno vodstvo HSE. Po poročanju Financ se v holdingu, ki ima od sredine septembra nove nadzornike, že pripravlja teren za menjavo uprave. Na Vračarjevo mesto naj bi sedel Tomaž Štokelj, zdaj zaposlen v Gen-I kot direktor strateškega upravljanja portfeljev. Štokelj, ki je pred tem delal tudi v HSE, naj bi bil prijatelj Roberta Goloba. V upravi HSE pa naj bi po poročanju Financ ostal Uroš Podobnik, ki je v zdajšnjo upravo HSE sicer prišel na željo zdaj opozicijske NSi.

Skupini HSE je sicer vlada ob aktualni energetski krizi odobrila za 800 milijonov evrov poroštev za zagotavljanje likvidnosti pri nakupih električne energije. Podjetje bo denar verjetno črpalo za financiranje vse ostrejših zahtev po zavarovanjih terminskih zakupov ter za kritne nakupe, če lastna proizvodnja HSE ne bi dosegla načrtovane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje