Srebro naj bi letos zasijalo bolj kot zlato

Gospodarstvo 08. Feb 202414:54 0 komentarjev
Srebro
Foto: PROFIMEDIA

Po napovedih strokovnjakov bo leto 2024 leto srebra. Doseglo naj bi najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih, v drugi polovici leta pa bi lahko rast njegove vrednosti celo presegla rast vrednosti zlata.

Po napovedih strokovnjakov bo leto 2024 leto srebra. Cene bi lahko letos presegle 30 dolarjev (27,9 evra) za standardnih 28 gramov – nazadnje je bilo treba tako veliko odšteti leta 2013, poroča CNBC.

Povpraševanje po srebru naj bi po napovedih letos doseglo okoli 34 ton, drugo največjo kadarkoli zabeleženo vrednost, je v nedavnem poročilu zapisal ameriški Inštitut za srebro.

Glavni spodbujevalec dviga povpraševanja na svetovni ravni je povečan industrijski odjem. Srebro se v industriji pogosto uporablja v proizvodnji avtomobilov, solarnih panelov, nakita in elektronike.

Kratkoročno bi lahko v začetku leta preboj srebra sicer še zavirala trenutna upočasnitev kitajskega gospodarstva in stagnacija relativno visokih obrestnih mer v ZDA, a bi se lahko, kot piše CNBC, stvari spremenile v drugi polovici leta, ko naj bi jih ameriška centralna banka (Fed) začela zniževati.

Cene srebra običajno rastejo obratno sorazmerno z obrestnimi merami. Okolje z visokimi obrestnimi merami znižuje povpraševanje po srebru in zlatu. Drage kovine vlagateljem namreč ne prinašajo obresti in so zato zanje manj privlačne kot druge naložbe, ki jih.

Srebro bi lahko letos celo prekosilo zlato

Zaradi vsestranske uporabnosti srebra v industriji je njegova uspešnost na trgu indikator zdravja celotnega gospodarstva. Nasprotno pa se cene zlata v času gospodarske negotovosti običajno dvignejo. Cene srebra se sicer dvigajo sorazmerno s cenami zlata, a z nekolikšnim zamikom.

V tem kontekstu je srebro bolj občutljivo na ekonomske spremembe, njegova cena pa bolj dovzetna za nihanja. Ko je gospodarsko okolje močno, bo srebro prekosilo zlato, v časih kriz pa bo ravno obratno, piše CNBC.

Na institutu za srebro tako menijo, da bi lahko, ko bo Fed znižal obrestne mere, srebro na trgih zabeležilo večjo rast vrednosti kot zlato.

Njun odnos ekonomisti pozorno spremljajo. Trenutno je zlato vredno 90-krat več kot srebro in na svetovnih finančnih trgih stane okoli 1.888 evrov za 28 gramov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!