Šrilanka v bankrotu in povsem na kolenih

Gospodarstvo 20. Jun 202210:13 > 10:33 0 komentarjev
Šrilanka
Profimedia

Na Šrilanki so danes zaprli šole in ustavili vse nenujne storitve, s čimer se je začela dvotedenska ustavitev javnega življenja, da bi privarčevali hitro pojemajoče zaloge goriva. Medtem je Mednarodni denarni sklad (IMF) začel pogovore s Šrilanko o morebitnem reševanju hude gospodarske krize, ki je zadela to državo.

Šrilanka je od sredine aprila plačilno nesposobna in se je za pomoč obrnila na IMF. V prestolnici Kolombo so se danes začeli prvi pogovori o prošnji za finančno pomoč, ki naj bi trajali deset dni, je po navedbah AFP sporočila vlada. Država z 22 milijoni prebivalcev se spopada z rekordno visoko inflacijo in dolgotrajnimi izpadi električne energije. Kriza je povzročila tudi večmesečne proteste, ki so bili včasih nasilni, protestniki pa so predsednika Gotabayo Rajapakso pozivali k odstopu.

Šrilanka je tako v najhujši gospodarski krizi v svoji zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP, saj ji je zmanjkalo ameriških dolarjev za financiranje najnujnejših dobrin, vključno z gorivom.

V državi so danes zaprte tudi šole, in sicer v okviru vladnih načrtov za zmanjšanje števila voženj na delo, s čimer spodbujajo varčevanje z dragocenim bencinom in dizelskim gorivom. Bolnišnice še vedno obratujejo, prav tako tudi glavno pristanišče v Kolombu.

Na stotisoče voznikov je danes še naprej stalo v kilometrskih vrstah za gorivo, čeprav je ministrstvo za energijo napovedalo, da še vsaj tri dni ne bo svežih zalog. Štirje od petih ljudi na Šrilanki so začeli opuščati obroke, ker si ne morejo privoščiti hrane, so sporočili pri Združenih narodih. Ob tem so opozorili na grozečo “hudo humanitarno krizo” na otoku, saj pomoč potrebujejo že milijoni ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter. 

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!