Ste predčasno poplačali posojilo? Morda vam banka dolguje del stroškov

Gospodarstvo 08. Feb 202317:42 2 komentarja
finance
PROFIMEDIA

Če ste po letu 2016 predčasno odplačali posojilo, vam mora banka vrniti sorazmerni del stroškov odobritve. To je prinesla leta 2016 sprejeta sprememba zakona o potrošniških kreditih. A povračilo mora posojilojemalec zahtevati, očitno pa za to možnost ve le malokdo.

Bralka je pred dvema letoma poplačala stanovanjsko posojilo, pred kratkim pa od prijateljice izvedela, da ji v takem primeru pripada povračilo stroškov. Na banki je izpolnila posebno vlogo in v nekaj dneh dobila nekaj sto evrov.

Možnost povračila je prinesel zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-2), sprejet leta 2016.

Kot nam je pojasnila vodja pravne službe na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Petra Lovišček, zakon izrecno določa, da je v primeru predčasnega odplačila posojila potrošnik upravičen do zmanjšanja skupnih stroškov posojila v delu, ki ga sestavljajo obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe. Skupni stroški so vsi stroški, vključno z obrestmi, provizijami, davki in drugimi vrstami dajatev, ki jih mora potrošnik plačati v zvezi s pogodbo o posojilu.

“Od zneska sedanje (diskontirane) vrednosti obveznosti predčasnega plačila posojila se odšteje sedanja (valorizirana) vrednost pogodbenih obresti, vključno z morebitnimi stroški, ki bi tekle od dneva predčasnega plačila do dneva zapadlosti plačila po pogodbi, če so bili pogodbene obresti in stroški za to obdobje že obračunani in zajeti v plačila, ki jih je plačal potrošnik,” pojasnjuje Lovišček.

Na Združenju bank Slovenije (ZBS) so nam povedali, da je zakonska ureditev predčasnega odplačila kredita celovito urejena na podlagi relevantnih določil evropskih direktiv, obstaja pa tudi sodna praksa sodišča EU.

Preberite še: Krediti so vse dražji: je čas za depozite?

Banke zamolčale možnost povračila?

Bralki banka ob poplačilu posojila pred dvema letoma možnosti povračila ni omenila, tudi zdaj pa je morala za to izpolniti vlogo. “Absurdno se mi zdi, kako da tega banke niso dolžne narediti samodejno,” pravi sogovornica.

Zakon sicer navaja, da banka v primeru predčasnega odplačila posojila “potrošniku na razumljiv način in brezplačno na papirju ali drugem trajnem nosilcu podatkov predstavi zmanjšanje obresti in drugih stroškov, ki nastanejo s celotnim ali delnim predčasnim odplačilom”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje