Steklarna Hrastnik s 37-milijonsko naložbo bistveno spreminja proizvodni proces

Gospodarstvo 10. Apr 202220:55 > 20:56 0 komentarjev
Steklarna Hrastnik
SRDJAN ZIVULOVIC/BOBO DIG

V Steklarni Hrastnik načrtujejo obsežno avtomatizacijo proizvodnje s postavitvijo nove hibridne peči. Vrednost projekta, s katerim bodo bistveno spremenili proizvodni proces, je ocenjena na 37,7 milijona evrov, so za STA povedali v steklarni. Vlada je za projekt odobrila subvencijo do skupne višine 6,3 milijona evrov.

Za letos je vlada predvidela izplačilo največ do 1,2 milijona evrov sredstev, leta 2023 največ do 2,7 milijona evrov ter leta 2024 največ do 2,4 milijona evrov. Projekt avtomatizacije proizvodnje je po navedbah steklarne trenutno v aktivni fazi snovanja, projektiranja in iskanja tehničnih rešitev.

V okviru projekta načrtujejo izgradnjo prizidka kontrolne linije v poslovni coni Special in postavitev nove hibridne peči, v sklopu katere bodo vpeljali novo hibridno tehnologijo taljenja stekla. Avtomatizacija in digitalizacija operacij ter nova hibridna peč bodo omogočile dnevno proizvodnjo do 170 ton specialne steklene embalaže višjega cenovnega razreda.

T.i. regenerativna hibridna tehnologija taljenja stekla, ki jo načrtujejo v steklarni, uporablja bistveno večji delež električne energije, ki bi ga lahko prilagajali glede na razpoložljivost virov in potreb. Poleg tega bi bili uporabljeni viri električne energije v najvišji možni meri zeleni, pojasnjujejo v steklarni.

V okviru naložbe bodo informatizirali večino procesov, denimo kontrolne linije in stroje, ter vpeljali napredne nadzorne proizvodne in poslovne informacije sisteme. Za stroje in opremo bodo namenili okrog 33 milijonov evrov.

Kot so zatrdili v Steklarni Hrastnik, bodo z naložbo, ki se bo predvidoma zaključila do konca junija 2024, zagotovili ohranitev 450 obstoječih delovnih mest, od tega najmanj 70 visokokvalificiranih, poleg tega pa bodo imeli najpozneje v treh letih po zaključku investicije najmanj 528 zaposlenih.

“Ostajamo trdni v načelu, da digitalizacija ne pomeni manj pristnih človeških odnosov. V naši steklarni delamo vse, da bo digitalizacija te odnose še nadgradila. Struktura delovnih mest se bo sicer spreminjala, saj bomo potrebovali kompleksna znanja, ki pa bodo tudi bolje plačana,” napovedujejo v steklarni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!