Število delovno aktivnih aprila na rekordni ravni

Gospodarstvo 16. Jun 202211:36 > 11:38 0 komentarjev
brezposelnost
Srdjan Živulović/BOBO

Število delovno aktivnih oseb v Sloveniji je aprila doseglo 918.302, kar je nova najvišja vrednost od začetka spremljanja registrskih podatkov o delovni aktivnosti, je danes objavil statistični urad. V primerjavi z marcem se je število povečalo za 0,3 odstotka, medletno pa za 2,8 odstotka. Narašča tako število zaposlenih kot samozaposlenih.

Na mesečni ravni sta se zvišali števili delovno aktivnih oseb obeh spolov, vendar pri moških nekoliko izraziteje kot pri ženskah. Število prvih se je zvišalo za 0,4 odstotka na 504.753, število drugih pa za 0,3 odstotka na 413.549. Medletno je bilo delovno aktivnih moških več za 2,8 odstotka, žensk pa za 2,7 odstotka. Delovno aktivnih moških je bilo nazadnje več v decembru 2021, delovno aktivnih žensk pa je bilo tokrat največ v zadnjih 15 letih, pojasnjujejo na statističnem uradu.

Zaposlenih pri pravnih in fizičnih osebah je bilo aprila skupno 821.139, kar je 0,3 odstotka več kot marca in 2,9 odstotka več kot aprila lani. Samozaposlenih (sem padajo samostojni podjetniki, osebe, ki opravljajo poklice in kmetje) je bilo medtem 97.163, kar je na mesečni ravni za 0,2 odstotka več, medletno pa gre za 2,2-odstotno rast.

Po dejavnostih se je število delovno aktivnih oseb na mesečni ravni v 17 dejavnostih zvišalo, v dveh se je znižalo, v dejavnosti rudarstvo pa je ostalo nespremenjeno. Najbolj se je v primerjavi z marcem zvišalo v gradbeništvu, in sicer na približno 71.800. Na ravni statističnih regij se je v mesečni primerjavi število delovno aktivnih oseb v gradbeništvu zvišalo v večini regij, najbolj, za 3,4 odstotka, v podravski. Znižalo se je le v jugovzhodni Sloveniji in v zasavski statistični regiji (v obeh za 0,2 odstotka).

Na statističnem uradu so izpostavili še, da se spet povečuje tudi število delovno aktivnih oseb v turizmu, ki ga je med dejavnostmi koronska kriza skoraj najbolj prizadela. Statistični urad tako objavlja novo tabelo o delovno aktivnem prebivalstvu v turizmu, kjer so podatki zbrani po metodologiji Svetovne turistične organizacije (UNWTO). Prikazujejo razvoj števila delovno aktivnih od januarja 2020.

Aprila je bilo v turizmu delovno aktivnih po tej metodologiji nekaj več kot 56.700 oseb. To je za en odstotek več kot mesec prej in za 10 odstotkov več kot pred letom dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!