Subvencije in regulacija: prihodnji teden na vladi ukrepi za pomoč gospodarstvu

Gospodarstvo 08. Nov 202213:13 2 komentarja
Energetski solidarnostni dodatek
Žiga Živulović jr./Bobo

Premier Robert Golob je za STA napovedal, da bo vlada prihodnji teden obravnavala paket ukrepov in usmeritev za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo 1. januarja, bodo po njegovih napovedih prinesli ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev.

Vlada bo prihodnji teden obravnavala nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo, ki bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA, ki bo predvidoma objavljen v četrtek, povedal predsednik vlade Robert Golob. “Ukrepi so dvoplastni. Na eni strani je treba zagotoviti, da bodo cenovne ravni, po katerih se bo kupovalo plin in elektriko, za gospodarstvo primerljivi z ostalimi evropskimi državami ali pa celo bolj ugodni,” je pojasnil premier.

Na drugi strani gre po njegovih besedah za to, da se uporabi razpoložljiva javna sredstva za dodatno subvencijo gospodarskim subjektom – tistim, ki ne bodo imeli regulirane cene. Na eni strani bodo namreč nekatera podjetja iz segmenta malih in srednjih podjetij, ki bodo imela regulirane cene, na drugi strani pa bodo večji porabniki, ki bodo imeli evropsko potrjen sistem subvencij neposredno iz proračuna. “Kombinacija obojega bo morala biti taka, da bo celotno gospodarstvo lahko to zimo preživelo pod predvidljivimi in hkrati dovolj konkurenčnimi pogoji,” je strnil Golob.

Ukrepe bodo najprej predstavili gospodarstvenikom

Eden od teh ukrepov je tudi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. “Ta je na eni strani namenjen za primer zaostrovanja energetske krize – če ne bo zaostrovanja oziroma če ostane vse enako, kot je danes, pa mogoče sploh ne bo potreben. Na drugi strani pa bi se lahko uporabil takrat, ko bi prišlo do razpada nabavnih verig, da bi na primer zmanjkalo čipov, in bi potem tudi v takem primeru za neko obdobje subvencionirali čakanje na domu z namenom, da se kolektivi ohranijo nedotaknjeni in ne pride do razpada kolektiva kot takega ter s tem težav pri ponovnem zagonu proizvodnje,” je povedal premier Golob.

Obenem je dejal, da je zaenkrat predvideno, da bo 80 odstotkov energije po znižani ceni, 20 odstotkov pa po tržni ceni. “S tem želimo na eni strani ne omejevati tistih, ki želijo delati in jim cene niso problematične, ker nekatere industrije dejansko niso občutljive na cenovni nivo, hkrati pa stimulirati industrije z manjšo dodano vrednostjo, da prilagodijo porabo sedanjim razmeram. Želimo torej tudi skozi cenovno politiko stimulirati industrijo, da prilagodi svoj obseg proizvodnje,” je pojasnil.

Omenjene ukrepe bo vlada obravnavala naslednji teden, mogoče bo kakšen od ukrepov sprejet še kakšen teden pozneje, “ampak prvi ukrepi in usmeritve bodo naslednji teden potrjeni na vladi”, poudarja Golob. Ta dodaja, da bodo ukrepe predstavili najprej gospodarstvu v nekoliko ožjem krogu, zato da se o njih pogovorijo, pozneje pa še javnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje