Han poziva gospodarstvenike, naj ne podpisujejo pogodb za elektriko in plin

Gospodarstvo 17. Okt 202207:10 > 16:52 2 komentarja

Gospodarski minister Matjaž Han se je prvič sestal s strateškim svetom za gospodarstvo. Konkretnih rešitev ni želel razkriti, saj da bodo kmalu znani tako na ravni Slovenije kot EU. Na sestanku strateškega sveta, v katerem je 22 strokovnjakov in strokovnjakinj s področja gospodarstva, so razglabljali o kratko- in dolgoročnih ukrepih za slovensko gospodarstvo. Naraščajoče cene energentov so po besedah nekaterih podjetnikov lahko "življenjski problem". "Če ne bo evropskega dogovora, bo Evropa v hudih škripcih," pa je Han dejal o energetski krizi v gospodarstvu.

Danes se je pod vodstvom ministra Matjaža Hana prvič sestal strateški svet za gospodarstvo. Han je dejal, da je po dvournem pogovoru zelo zadovoljen. “Slovenija ima kot majhna izvozna ekonomija velike prednosti, da v naslednjem desetletju, tudi pri naslednji krizi, uspe,” je dejal.

strateški svet, gospodarstvo
Borut Živulović/Bobo

Konkretnih rešitev, do katerih so prišli na sestanku, Han ni želel razkriti, saj da so interne narave in da bodo o njih polemizirali na ministrstvu za gospodarstvo.

Na sestanku so razglabljali o kratko- in dolgoročnih ukrepih za slovensko gospodarstvo. O reševanju energetske krize Han ni želel govoriti, saj da to ni bila prednostna tema današnjih pogovorov – čeprav se ji niso mogli izogniti. Določene rešitve težav glede oskrbe z energijo bi morale biti, tako Han, v naslednjih desetih dneh znane tako na slovenski kot evropski ravni. Vse, kar je povedal, je to, da na gospodarskem ministrstvu pozivajo podjetja, naj ne podpisujejo nobenih pogodb za elektriko in plin, saj bodo izgube prevelike, da bi jih podjetja lahko pokrila.

Kako podjetniki komentirajo trenutno situacijo v gospodarstvu?

Toni Balažič, glavni izvršni direktor Panvite, je povedal, da so prednosti malih gospodarstev prilagodljivost, hitrost uveljavljanja sprememb in lažje uveljavljanje konsenza. Ta sestanek je po njegovih besedah sijajna priložnost prav za vzpostavljanje tega konsenza in oblikovanje nadaljnjih gospodarskih strategij. “Besede nas ne bodo rešile. Na koncu je največ odvisno od implementacije,” je dejal.

Balažič je poudaril, da energetska kriza v podjetju Panvite ni najhujša letos, temveč da bodo težave težje rešljive naslednje leto, saj morajo podjetja že zdaj sprejemati poslovne načrte za naslednje leto; vedeti morajo, kakšna bo cena elektrike in plina, da lahko snujejo načrte in sklepajo nove pogodbe. Seveda pričakujejo, da če ne bo konsenza na ravni EU, da bo Slovenija nekako ohranila konkurenčnost na ravni države.

Sandra Damijan, strokovnjakinja za alternativne vire in finance je pohvalila ministra za pobudo ustanovitve strateškega sveta in za njegovo poslušnost in prioritete. Prihodnost slovenskega gospodarstva so po njenih besedah mala in srednja velika podjetja, treba je tudi zmanjšati odvisnost od kreditov bank ter spodbujati podjetništvo v Sloveniji. Po njenem mnenju je treba vlagati v alternativne vire in predvsem v razvoj kadrov. “Vsako podjetje se da rešiti in vsako podjetje ima dodano vrednost, tako z izdelki kot z zaposlenimi,” je zaključila.

Jure Knez, direktor podjetja Dewesoft in eden od članov strateškega sveta je na novinarski konferenci povedal, da nam “v prihodnosti nam ne bo enostavno, a imamo kot majhna dežela dobre priložnosti, da hitro odreagiramo,” je povedal Hitro reagiranje je po njegovem mnenju tudi cilj strateškega sveta, da lahko država iz krize, ki prihaja, izide kot zmagovalka. Podjetja morajo trenutno pač delovati z manjšimi dobički, da lahko prebrodijo ta težki čas, je še dejal. Cena elektrike – 900 evrov za megavatno uro – je napihnjena in nerealna, je še dodal, ter da bi podjetje ceno 200 ali 300 evrov na megavatno še zmoglo brez preveč korenitih posegov v ustroj podjetja.

matjaž han, strateški svet, gospodarstvo, dejan židan
Borut Živulović/Bobo

Vabilu se je odzvalo vseh 22 povabljencev

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je strateški svet namenjen oblikovanju strategije gospodarskega razvoja, “da skozi energetsko, tehnološko, snovno in digitalno preobrazbo gospodarstva podvojimo dodano vrednost.”

strateški svet, gospodarstvo
Borut Živulović/Bobo

Strateški svet za gospodarstvo je posvetovalno telo ministra pri usmerjanju gospodarske politike. Oblikuje predloge k strateškim usmeritvam gospodarskega razvoja, za razvoj podjetništva, industrije in obrti, za krepitev konkurenčnosti, dodane vrednosti in internacionalizacije, za krepitev stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja in za obvladovanje gospodarskih tveganj ob nastopu kriznih razmer.

Han je v strokovni svet imenoval 22 strokovnjakov in strokovnjakinj različnih profilov in znanj, za katere so po pojasnilih ministrstva ocenili, da mu bodo znali ustrezno svetovati pri gospodarskih vprašanjih. Članstvo je neplačano.

Sekretar sveta, ki koordinira in načrtuje delo sveta, pripravlja gradiva za seje in skrbi za prenos odločitev sveta v redno delo ministrstva, je Jernej Štromajer.

Člani sveta, ki jih je imenoval Han, so Ajda Pistotnik, Andrej Božič, Andreja Kokalj, Anja Kopač, Anton Papež, Barbara Bradač Hojnik, Barbara Žibret Kralj, Blaž Brodnjak, Blaž Cvar, Boštjan Gorjup, Danica Purg, Igor Akrapovič, Igor Jakomin, Jana Javornik, Jože Colarič, Jure Knez, Lidija Jerkič, Polona Domadenik Muren, Sandra Damijan, Tibor Šimonka, Toni Balažic in Vojka Martinčič.

strateški svet, gospodarstvo
Borut Živulović/Bobo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.