Svet bi lahko ostal brez ukrajinske pšenice: najrevnejšim grozi lakota

Gospodarstvo 09. Apr 202213:52 0 komentarjev
Pšenica
PROFIMEDIA

Ukrajina proizvede sedem odstotkov celotne pšenice na svetu in kar petino najbolj kakovostne pšenice. Zaradi vojne pa bi lahko brez ukrajinskih žit ostali najrevnejši, ki jim grozi lakota.

Ruska invazija na Ukrajino bi lahko imela velike posledice tudi za najrevnejše prebivalce na planetu, hkrati pa bi se lahko Rusija, prav tako velika proizvajalka pšenice, zaradi tega izognila nekaterim sankcijam Zahoda, ki bi bil še naprej primoran kupovati rusko pšenico, po pisanju Dnevnik.hr poroča Jutarnji list.

Max Bearak je za ameriški medij Washington Post napisal analizo, v kateri se ukvarja s problemom izvoza ukrajinske pšenice na svetovne trge. Kot navaja, bo Ukrajina po ocenah ukrajinskih kmetov za svoje potrebe pridelala dovolj pšenice in Ukrajinci ne bodo lačni, bi pa lahko posledice neusmiljene ruske invazije na to državo čutili drugje po svetu.

Žita, ki jih pridelajo v Ukrajini, uporabljajo povsod po svetu. Na Bližnjem vzhodu kruh večinoma pečejo iz ukrajinskega žita. Velik del hrane, ki ga humanitarne organizacije razdeljujejo v Jemnu, da bi preprečile lakoto, je proizveden iz ukrajinskih žit, v analizi še navaja avtor.

Ukrajina ima polne zaloge žita

Vse pa kaže, da bodo v Ukrajini to poletje kljub vojni poželi večino žitnih polj, čeprav obstajajo pomisleki, da bi lahko pomanjkanje surovin, ki je povezano z vojno, proizvodnjo zmanjšalo kar za tretjino. Država ima sicer v skladiščih okoli 30 ton pšenice.

Kot je povedal ukrajinski kmet Dmitro Grušecki, ki blizu mesta Uman obdeluje okoli 30 tisoč hektarjev zemlje, so lani v vsej državi pridelali rekordne količine pšenice. Grušecki vodi tudi podjetje, ki spremlja letine v Ukrajini, Rusiji in sosednjih državah. Kot je dejal, je Ukrajina pravzaprav polna žita. “Naše zaloge so polne,” je povedal. Kljub temu pa Ukrajinci ne morejo prosto razpolagati s svojim žitom, kar bo povzročilo cenovne motnje na trgu, cena žit pa se bo posledično zvišala, po pisanju Dnevnika.hr opozarjajo pri Jutarnjem listu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!