Svetovna banka: Zaradi vojne v Ukrajini najvišja rast cen v zadnjih 50 letih

Gospodarstvo 27. Apr 202219:17 > 19:34 2 komentarja
nakupovanje, trgovina
Profimadia

Vojna v Ukrajini bo povzročila 'največji šok cen surovin' v zadnjih 50 letih, v napovedih opozarja Svetovna banka.

Svetovna banka v novem poročilu napoveduje, da bo vojna v Ukrajini prispevala k zvišanju cen blaga — od zemeljskega plina, pšenice, celo bombaža. Kot je povedal avtor poročila Peter Nagle, začenja imeti dvig cen velike gospodarske in humanitarne posledice.

“Gospodinjstva po vsem svetu doživljajo krizo življenjskega standarda,” je pojasnil za britanski BBC. Kot je dodal, so zaskrbljeni zlasti nad najrevnejšimi gospodinjstvi, ki velik del svojih prihodkov namenijo za prehrano in plačevanje mesečnih položnic, in so zato še posebej ranljivi,” je opozoril.

Kaj bo s cenami energentov?

Svetovna banka navaja, da se bodo cene energentov podražile za 50 odstotkov, to pa se bo odrazilo pri končnih zneskih na položnicah. Najbolj se bo v Evropi podražil plin, njegova cena se bo podvojila. Cene naj bi v prihodnjem letu in letu 2024 padle, a naj bi tudi takrat ostale za 15 odstotkov višje kot lani.

“To pomeni, da smo od najnižjih cen aprila 2020 do najvišjih cen marca letos zabeležili ‘največje povišanje cen energije v 23 mesecih od leta 1973, ko so zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu cene energentov skokovito narasle,” opozarjajo na mednarodni finančni ustanovi s sedežem v Washingtonu.

Tudi leta 2024 naj bi cene nafte ostale na višjih ravneh. Rusija proizvede približno 11 odstotkov svetovnih zalog nafte in je tako tretja največja proizvajalka črnega zlata na svetu. Poročilo ob tem navaja, da bodo posledice ruske invazije v Ukrajini dolgoročne in negativne, saj sankcije, ki jih je Zahod sprejel kot pritisk na Rusijo, pomenijo tudi odhod tujih podjetij iz države, pa tudi dostop do tehnologije bo omejen.

Evropa iz Rusije izvozi okoli 40 odstotkov plina in 27 odstotkov nafte, vendar številne evropske vlade že sprejemajo ukrepe, s katerimi bi postale neodvisne od ruskih energentov. Zaradi povpraševanja po dobavi iz drugih držav so se posledično dvignile cene na svetovnih trgih.

Cene pšenice bodo podrle vse rekorde

Svetovna banka v svoji napovedi opozarja, da se bo podražila tudi hrana. Indeks cen hrane Združenih narodov že zdaj kaže, da so cene hrane na najvišji ravni vse od začetka meritev pred 60 leti. Cena pšenice bo poskočila za 42,7 odstotka in bo dosegla najvišjo ceno do zdaj. Podražili se bodo tudi ječmen (33,3 odstotka), soja (20 odstotkov), olja (29,8 odstotka) in piščančje meso (41,8 odstotka). To zvišanje cen lahko pripišemo drastičnemu zmanjšanju izvoza iz Ukrajine in Rusije.

Kruh
Octav Ganea/BOBO

Pred začetkom vojne sta Rusija in Ukrajina po podatkih JP Morgan poskrbeli za 28,9 odstotka izvoza pšenice in 60 odstotkov svetovne oskrbe s sončničnim oljem, ključno sestavino številnih predelanih živil, kažejo podatki S&P Global. Zvišale se bodo tudi cene surovin, vključno z gnojili, kovinami in minerali. Cene lesa, čaja in riža so med redkimi, ki bi morale pasti.

“Pšenica je eden od kmetijskih proizvodov, ki jih je najtežje nadomestiti,” je zapisano v poročilu. Raziskava še dodaja, da bodo slabe vremenske razmere v Severni Ameriki in na Kitajskem verjetno prispevale k šoku, ki ga povzroča zmanjšanje dobave iz Ukrajine, ta pa se bo še nadaljeval, ker bo vojna prekinila spomladansko sezono sajenja. Raziskava tudi navaja, da je izvoz žita in oljnic iz Ukrajine zaradi vojne padel za več kot 80 odstotkov.

Bodo cene hrane padale?

Juan R. Luciano, izvršni direktor ameriške korporacije za predelavo hrane in trgovine z blagom Archer Daniels Midland (ADM), ki velja za četrtega največjega trgovca s hrano na svetu, je pojasnil, da ne verjame, da bodo cene kaj hitro začele padati. Ko je to ameriško podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležilo 53-odstotno povečanje neto dobička, je prvi mož ADM dejal, da bo rusko-ukrajinski konflikt povzročil zmanjšanje svetovnega trga žit v naslednjih nekaj letih.

Ekonomist iz Svetovne banke Peter Nagle sicer navaja, da bi lahko druge države za nekaj časa pomagale rešiti pomanjkanje, ki ga je povzročila vojna v Ukrajini. Vendar pa napoved za 60-odstotno zvišanje cen gnojil letos pomeni, da “obstaja realno tveganje, da bodo kmetje začeli uporabljati manj gnojil, kar pomeni, da se bo pridelek zmanjšal.”

Kar zadeva blago na splošno, poročilo Svetovne banke pravi: “Čeprav bodo cene na splošno dosegle vrh leta 2022, se pričakuje, da bodo ostale višje, kot je bilo predvideno v zgodnejših napovedih.” Poročilo še dodaja, da so “napovedi na trgu surovin zelo odvisne od trajanja vojne v Ukrajini” in motenj, ki jih bo ta povzročila v dobavni verigi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje