Telemach širi 5G v enajst največjih slovenskih mest in prenavlja pakete

Gospodarstvo 02. Sep 202116:33 > 17:29 0 komentarjev

Po junijski uvedbi 5G omrežja v najbolj frekventnih delih Ljubljane Telemach zdaj omrežje širi na 11 največjih slovenskih mest. Neomejena uporaba 5G omrežja je vključena v vse prenovljene naročniške pakete.

Omrežja 5G po mnenju strokovnjakov na dolgi rok prinašajo mobilno revolucijo. Čeprav si od njih veliko obeta industrija – vsi smo že slišali za pametna mesta in pametne tovarne -, lahko spremenijo tudi uporabniško izkušnjo slehernega mobilnega uporabnika.

Polje neštetih priložnosti se denimo odpira v zabavni industriji. Telemach, ki je tako kot N1 del skupine United, je na primer danes na novinarski konferenci predstavil primer igre ročnega nogometa. Priljubljena prostočasna igra, začinjena s tehnologijo virtualne resničnosti, dobi povsem nove dimenzije. Očala pričarajo občutek igre na zelenici, dodatni učinki pa naredijo igro bolj razgibano (kako je vse skupaj izgledalo, si oglejte v zgornjem posnetku).

N1/Aljaž Uršej

Vsi paketi z neomejenim prenosom v 5G omrežju

Telemach Slovenija, ki ima prek 600 tisoč uporabnikov mobilne telefonije, od lani pa je tudi vodilni ponudnik širokopasovnega interneta v Sloveniji (več o tem v spodnjem okvirju), po uspešni aprilski dražbi in nakupu frekvenc za 5G omrežje vlaga predvsem v širitev tega omrežja.

Po tem, ko so junija sporočili, da je to na voljo v najbolj frekventnih delih Ljubljane (središče mesta in trgovsko središče BTC), so ga zdaj razširili v še 10 največjih slovenskih mest.

Hkrati v jeseni prenavljajo pakete za obstoječe in nove uporabnike mobilne telefonije – povečuje se količina prenosa podatkov, vsem dodajajo neomejeno uporabo omrežja 5G in neomejene klice ter SMS in MMS sporočila. Učinki na ceno paketov za obstoječe uporabnike bodo različni, razlaga predsednik poslovodstva Telemacha Adrian Ježina. Okrog 50 tisoč uporabnikom se bodo paketi pocenili za okrog tri evre, nekaterim se bodo podražili – v povprečju za evro.

N1/Aljaž Uršej

Telemach v jeseni prenavlja pakete za obstoječe in nove uporabnike mobilne telefonije – povečuje se količina prenosa podatkov, vsem dodajajo neomejeno uporabo omrežja 5G in neomejene klice ter SMS in MMS sporočila, je danes napovedal predsednik poslovodstva Adrian Ježina.

“To je mejnik, cilj je pokriti celo Slovenijo”

“Imamo prek 350 tisoč gospodinjstev z dostopom do interneta z gigabitno hitrostjo. Na to smo zelo ponosni,” je v izjavi za N1 dejal Ježina in dodal, da so letos skupaj z nakupom frekvenc vložili prek 100 milijonov evrov, s čimer so eden največjih tujih vlagateljev v Sloveniji.

Kakšni pa so načrti za naprej? Kdaj bodo 5G omrežje širili tudi v manjša mesta in na podeželje? “Seveda bomo nadaljevali z gradnjo, saj nameravamo pokriti celo Slovenijo,” nam je dejal Ježina.

Prihodnost skozi oči ilustratorja

Med današnjo novinarsko konferenco in nagovorom Adriana Ježine je ilustrator Mitja Bokun narisal prihodnost, kot jo napovedujejo nove tehnološke rešitve.

N1/Aljaž Uršej

Razmerja moči med operaterji: kako gre Telemachu?

Telemach je bil konec letošnjega prvega četrtletja s 24,3-odstotnim tržnim deležem tretji največji ponudnik mobilne telefonije pri nas, kažejo podatki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Prvi je Telekom s 36,7 odstotka, drugi A1 s 30,8 odstotka. Telemach hkrati najhitreje raste: v zadnjih treh letih je delež dvignil za šest odstotnih točk. Telekomu Slovenije se je delež v tem času zmanjšal za 5,8 odstotne točke, A1 za 0,7 odstotne točke. Edini operater, ki je poleg Telemacha v tem času vidneje povečal tržni delež, je T-2: s 6 na 7,8 odstotka.

Po podatkih AKOS je bil v prvem letošnjem četrtletju Telemach tudi vodilni slovenski ponudnik dostopa do širokopasovnega interneta z 31,1-odstotnim deležem, sledita Telekom Slovenije z 28,5-odstotnim in T-2 z 20-odstotnim deležem. V zadnjih treh letih je Telemach delež povečal za 5,5 odstotne točke, najbližjemu zasledovalcu Telekomu Slovenije je delež upadel za 6,8 odstotne točke, še kažejo podatki agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!