Teš 6: poskus prisilne privedbe Kotarja na sodišče neuspešen

Gospodarstvo 25. Jan 202413:11 0 komentarjev
Teš 6
Teš 6 (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Poskus prisilne privedbe Petra Kotarja na celjsko okrožno sodišče je bil neuspešen. Njegov zagovornik naj bi za izostanek sicer sodišču poslal zdravniško opravičilo, vendar prepozno.

Poskus prisilne privedbe obtoženega v zadevi Teš 6, nekdanjega lastnika družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Petra Kotarja, na celjsko okrožno sodišče ni bil uspešen. Policija informacij o razlogih za to ni posredovala, je povedala predsednica senata Mojca Turinek. Kotar se ni udeležil še nobene obravnave.

Po besedah Turinek je Kotarjev zagovornik Borut Černigoj sodišču poslal zdravniško opravičilo, da se Kotar ne more udeležiti današnje obravnave, vendar prepozno.

Po njenih besedah bo sodni senat zdaj odločal o tem, ali bo stroške neopravičenih izostankov z obravnav plačala Kotarjeva obramba.

Kotar sposoben za sojenje

Iz dopolnilnega izvedenskega mnenja, ki sta ga oktobra lani podala psihiatrična izvedenca Peter Pregelj in Bojan Zalar, izhaja, da so miselne funkcije Kotarja poslabšane, delovni spomin pa je zelo okrnjen. Izvedenca sta tudi ugotovila, da pri obtoženem procesnost v smeri demence za zdaj še ni prizadela motoričnih funkcij, je pa že zadela predel možganov, odgovoren za motoriko.

Izvedenca sta takrat znova ocenila, da je Kotar sicer načeloma sposoben spremljati zaslišanje prič ter jim ob tem zastavljati vprašanja in opozarjati na dejstva, ki bi iz teh izpovedi izhajala in so pomembna za njegovo obrambo.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu, nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku, in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali. Priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!