Teš 6, Kavaški klan, Janković, Janša – kaj bodo počeli na sodiščih

Slovenija 24. Dec 202310:26 14 komentarjev
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Pred nami je pestro leto na sodiščih, ko je pričakovati nadaljevanje sojenj v nekaterih odmevnih primerih. Na ljubljanskem bodo nadaljevali s sojenjem v zadevi Kavaški klan, v Celju pa s sojenjem v zadevi Teš 6. Na mariborskem sodišču gre h koncu sojenje Matjažu Kovačiču za posle Nove KBM na Hrvaškem. Na sodiščih bo tudi več primerov umorov.

V zadevi Kavaški klan obtožnica več posameznikom očita trgovanje z drogo. Do zdaj je ljubljansko okrožno sodišče izpeljalo še vrsto narokov, tudi do tri ali štiri na teden, in pričakovati je, da bo glede na število obtoženih s to dinamiko nadaljevalo tudi v letu 2024.

Predvidoma v začetku leta bo stekla glavna obravnava v sojenju kardiologu Matjažu Buncu in Irmi Košutar Gašparić, ki jima očitajo nedovoljeno prejemanje oz. dajanje daril pri nabavi žilnih opornic.

Pričakovati je nadaljevanje sojenja nekdanji dekanji ekonomske fakultete Metki Tekavčič in nekdanji prodekanji Poloni Domadenik zaradi očitkov o nezakonitem izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Sojenje se sicer počasi bliža h koncu.

Še vedno pa se čaka začetek glavne obravnave v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in šestim soobtoženim, ki jim očitajo nepravilnosti pri gradnji hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Predobravnavni narok v zadevi je bil že decembra 2021, ko nihče ni priznal krivde. Na sodišču pravijo, da se bo glavna obravnava začela, ko bo zadeva prišla na vrsto.

Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na mariborskem sodišču bosta v začetku leta 2014 najbolj odmevni sojenji 20-letnemu Lazarju Terentiću, ki je obtožen uboja sedem let starejše partnerke v stanovanju v središču Maribora maja letos, ter 23-letnemu Luki Gašpariču zaradi obtožb za poskus umora v nočnem napadu na dekle septembra 2022 v mariborskem parku. Obe sojenji sta se začeli v jesenskih mesecih, zaradi občutljivosti zadev delno tudi za zaprtimi vrati.

Na področju gospodarske kriminalitete bosta epilog predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta doživeli zadevi, v katerih sodijo nekdanjima članoma nekoč državne Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak.

V zadevi domnevne zlorabe položaja pri poslih s hrvaškimi nepremičninami so razpisani še štirje naroki, h koncu pa gre tudi zadeva v zvezi z nakupom delnic Dela Revije, kjer ob obeh omenjenih zaradi domnevnega ponarejanja vrednostnih papirjev sodijo še nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu.

Do konca marca obravnave v zadevi Teš 6

Na Okrožnem sodišču v Celju bodo prihodnje leto nadaljevali sojenje v zadevi Teš 6, v katerem je prvoobtoženi nekdanji direktor Uroš Rotnik. Sodišče je obravnave razpisalo do konca marca, nato pa je mogoče pričakovati izrek sodbe. Predvidoma bodo začeli tudi sojenje zaradi smrti dečka v razgretem avtu junija letos pri Preboldu. Tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper otrokovo mater in njenega partnerja, obtožnica pa še ni pravnomočna.

Na celjskem sodišču je pričakovati tudi izrek nekdanjemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča Zvjezdanu Radonjiću, ki so ga ovadili obrekovanja in razžalitve za besede o pritiskih, ki jih je izrekel v sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika.

V Kopru bodo nadaljevali več sojenj vplivnim gospodarstvenikom za domnevno škodljive posle iz časa izbruha svetovne finančne krize v letu 2008. V postopku proti Bojanu Petanu, Bogdanu Pušniku in drugim v zvezi s prevzemom Term Čatež je februarja razpisan niz narokov, nato pa je pričakovati, da bodo sojenje zaključili.

Napreduje tudi sojenje Robertu Časarju in članom njegove uprave Luke Koper v povezavi z nakupom slovaške logistične družbe TTI. V kratkem naj bi zaslišali izvedence. Nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina medtem še čakajo, da se bo pojavil na sodišču, kjer zoper njega potekata postopka zaradi nakupov logističnih centrov v Rusiji in Ukrajini.

Luka Koper
Luka Koper (Foto: BOBO)

Odmevni sta tudi sojenji zaradi domnevne zlorabe prostitucije v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici in zaradi tihotapljenja 300 kilogramov heroina skozi koprsko pristanišče.

Na ptujskem sodišču je največ medijskega zanimanja za sojenje Kristjanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri umoru moškega iz Kidričevega, kjer je razpisanih še nekaj narokov. Nedavno so opravili terenski ogled kraja dogodka, še vedno pa ostaja neznanka, kdo je umor izvršil.

Na sodišču tudi nadaljevanje zadeve Patria

Na kranjskem okrožnem sodišču se v prihodnjem letu pričakuje nadaljnja obravnava tožbe predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše proti državi za izplačilo nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine zaradi obsodbe v zadevi Patria, zaradi katere je Janša v letu 2014 nekaj mesecev preživel v zaporu, preden je ustavno sodišče sodbo razveljavilo. Janša je sprva odškodnino terjal od tožilke in sodnikov, vendar je sodišče letos tožbeni zahtevek v tem delu zavrnilo, medtem ko tožba proti državi teče naprej.

V začetku leta bo na sodišči predvidoma potekal narok za izrek kazenske sankcije za nekdanjega ravnatelja ene od jeseniških osnovnih šol, ki je konec letošnjega leta priznal očitke tožilstva glede domnevnega spolnega napada na mladoletnico, kazni pa mu še niso izrekli.

V začetku leta naj bi na kranjskem sodišču nadaljevali tudi sojenje upokojenemu majorju JLA Danilu Radovanoviću, ki ga obtožnica bremeni napada na avto na brniškem letališču junija 1991, v katerem sta zgorela avstrijska novinarja. Svoje bodo povedale priče in izvedenci vojaške ter kemične stroke.

Na novomeškem okrožnem sodišču bo predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta epilog dobilo sojenje Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku, obtoženima umora Sabostjana Kovačiča septembra lani v romskem naselju Brezju pri Novem mestu oz. pomoči pri tem. Kmalu po novem letu je predvideno zaslišanje sodnega izvedenca za balistiko Franca Sabljiča.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti bodo nadaljevali sojenje Damirju Softiću, ki ga tožilstvo preganja za umor 26-letnika februarja letos v Murski Soboti. Med drugim pričakujejo novo psihiatrično mnenje o njegovi prištevnosti v času domnevnega umora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje