Sodišče odločilo, da je obtoženi v zadevi Teš 6 Kotar sposoben za sojenje

Črna kronika 22. Nov 202312:34 0 komentarjev
Peter Kotar s soprogo Barbaro Kotar
Peter Kotar s soprogo Barbaro Kotar. (Foto: CB/BOBO)

Sodni senat je sklenil, da je nekdanji lastnik družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Peter Kotar sposoben za sojenje, so za STA povedali na okrožnem sodišču v Celju. Sprejeli so tudi sklep, da se postopek proti Kotarju, ki je eden od obtoženih v zadevi Teš 6, začasno vodi ločeno.

Nekdanji lastnik družbe Sol Intercontinental Peter Kotar je bil doslej začasno izločen s sojenja, njegovo sposobnost spremljanja sodnega postopka pa so preverjali psihiatrični izvedenci.

Iz dopolnilnega izvedenskega mnenja, ki sta ga oktobra podala psihiatrična izvedenca Peter Pregelj in Bojan Zalar, izhaja, da so miselne funkcije Kotarja, ki se doslej ni udeležil nobene obravnave, poslabšane, delovni spomin pa je zelo okrnjen.

Izvedenca sta tudi ugotovila, da pri obtoženem procesnost v smeri demence za zdaj še ni prizadela motoričnih funkcij, je pa že zadela predel možganov, odgovoren za motoriko.

Izvedenca sta znova ocenila, da je Kotar sicer načeloma sposoben spremljati zaslišanje prič ter jim ob tem zastavljati vprašanja ter opozarjati na dejstva, ki bi iz teh izpovedi izhajala in so pomembna za njegovo obrambo.

Pregelj je ob tem posebej izpostavil, da pa se Kotar brez pomoči zagovornika ne bi bil sposoben braniti, na vsako uro pa bi bil potreben 10-minutni premor.

Kotarjev zagovornik Borut Černigoj je sodnemu senatu predlagal izdelavo novega izvedenskega mnenja. Tega bi po njegovem mnenju morali izdelati izvedenci nevrološke, psihiatrične in klinične psihologije, vendar šele, ko bi prejeli rezultate ponovne diagnostike, saj da Kotarja v kratkem čaka hospitalizacija.

Černigoj je še dejal, da je bilo na zadnjem nevrološkem pregledu pri Kotarju ugotovljeno slabšanje kognitivnega stanja. Sodišču je prav tako še enkrat predlagal, da se vse do dokončne in popolne ugotovitve sposobnosti Kotarja za sodelovanje v razpravah, postopek zoper njega izloči iz enotnega postopka. Temu je sodni senat zdaj ugodil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!