Teš 6: Zaslišan predstavnik Alstoma, obtožen pomoči pri zlorabi položaja

Slovenija 12. Dec 202315:15 0 komentarjev
Alstom
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Teš 6. Prek video povezave je bil zaslišan predstavnik nekdanje francoske družbe Alstom Henryja Thierryja Noirhomma, ki je sodeloval pri podpisu svetovalnih pogodb za gradnjo šestega bloka. Kot je dejal, ga je poslovni oddelek Alstoma izbral za svetovalca, pri čemer je med drugim pregledoval dokumentacijo.

Zaslišanje Henryja Thierryja Noirhomma je predlagal odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, zagovornik nekdanjega poslovodje v Alstomu Josefa Reisla, ki mu tožilstvo očita, da je prvoobtoženemu v zadevi Termoelektrarna Šoštanj (Teš) 6 nekdanjemu direktorju elektrarne Urošu Rotniku naklepno pomagal pri zlorabi položaja in mu omogočil pridobitev 670.000 evrov premoženjske koristi.

Noirhomme je danes dejal, da je poznal Reisla, vendar se ni mogel spomniti njegove funkcije v Alstomu. Prav tako se zaradi časovne oddaljenosti ni mogel spomniti, kdo mu je dal pobudo za sodelovanje pri podpisu svetovalnih pogodb za Teš 6.

Pojasnil je, da je kot svetovalec pregledal ustrezne dokumente za Teš 6 in ugotavljal, ali so skladni z etiko Alstoma. Pri tem sta sodelovali še dve osebi iz francoske družbe.

Na vprašanje predsednice sodnega senata Mojce Turinek, kdo je odločil, da bo svetoval pri podpisu pogodb za Teš 6, je Noirhomme odgovoril, da je od pristojnih dobil elektronsko sporočilo, v katerem so zapisali, da na njegovo izbiro nimajo pripomb. Njegovo moralno podobo pa je preverjal zunanji izvajalcev tovrstnih storitev za Alstom, je zatrdil.

Funkcijo svetovalca je opravljal do upokojitve leta 2013.

Prisilna privedba Krstića na sodišče se ni zgodila

Čeprav je Turinek pred tednom dni napovedala prisilno privedbo novega zastopnika družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Aleksandra Krstića, saj se doslej ni udeležil še nobene obravnave, se to danes ni zgodilo.

Novembra je Krstić namreč sodišču poslal zdravniško potrdilo, da ne more priti na obravnavo, potem pa še potrdilo, da se zdravi v Banjaluki. Sodišče ga je pozvalo, da predloži zdravniško dokumentacijo o zdravljenju, vendar tega še ni storil.

Obtožnica sicer Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

General Electric bo vrnil 261 milijonov evrov

Obtoženi so doslej krivdo zanikali, z izjemo pravnega naslednika proizvajalca opreme za elektrarne Alstom, ameriškega podjetja General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral tako Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!