Teš 6: zaradi nedelujoče povezave brez zaslišanja predstavnika Alstoma

Črna kronika 05. Dec 202312:45 0 komentarjev
Alstom
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Na celjskem sodišču bi morali preko video povezave zaslišati predstavnika nekdanje francoske družbe Alstom. Zaslišanja ni bilo, ker sodišču ni uspelo vzpostaviti povezave.

Na celjskem okrožnem sodišču bi morali danes v zadevi Teš 6 prek video povezave zaslišati predstavnika nekdanje francoske družbe Alstom Henryja Thierryja Noirhomma, ki je sodeloval pri podpisu svetovalnih pogodb za gradnjo šestega bloka. Sodišču pa ni uspelo vzpostaviti povezave, zato se je sojenje nadaljevalo z branjem listinskih dokazov.

Na sodišču je sicer danes zaradi bolezni manjkalo več obtoženih. Za četrtek napovedano obravnavo je sodnica odpovedala, saj se je ena od prič opravičila, druga pa ni prevzela vabila.

Predsednica sodnega senata Mojca Turinek pa je danes napovedala prisilno privedbo novega zastopnika družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Aleksandra Krstića na naslednjo obravnavo, saj se doslej ni udeležil še nobene.

Koter sposoben za sojenje, postopek se začasno vodi ločeno

Na zadnji novembrski obravnavi je sicer sodni senat sprejel sklep, da je nekdanji lastnik družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Peter Kotar sposoben za sojenje. Sklenili so tudi, da se postopek proti Kotarju, ki je eden od obtoženih v zadevi Teš 6, začasno vodi ločeno. Kotar je bil doslej začasno izločen s sojenja, njegovo sposobnost spremljanja sodnega postopka pa so preverjali psihiatrični izvedenci.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Obtoženi so doslej krivdo zanikali, z izjemo pravnega naslednika proizvajalca opreme za elektrarne Alstom, ameriškega podjetja General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral tako Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!