Trgovinska zbornica: Regulirane cene niso dovolj za konkurenčno poslovno okolje

Gospodarstvo 14. Apr 202313:37 0 komentarjev
daljnovod
Žiga Živulović jr./Bobo

Samo podaljšanje regulacije cen elektrike in plina za male poslovne odjemalce ter cen elektrike za mala in srednja podjetja do konca leta slovenskemu gospodarstvu ne zagotavlja konkurenčnega poslovnega okolja, saj so regulirane cene višje od trenutnih tržnih, poudarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije.

Trgovinska zbornica Slovenije sicer pozdravlja četrtkovo vladno odločitev za podaljšanje uredbe o določitvi cene električne energije in uredbe o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, s katerim se obstoječi režim najvišje najvišje dovoljene malo prodajne cene elektrike in plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce ter elektrike za mikro, mala in srednja podjetja podaljšuje do konca leta.

A vseeno podobno kot pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Gospodarski zbornici Slovenije ugotavljajo, da so regulirane cene višje kot trenutne tržne cene. “Samo podaljšanje regulacije cen slovenskemu gospodarstvu ne zagotavlja konkurenčnega poslovnega okolja,” so prepričani.

Zagotavljanje konkurenčnih pogojev in s tem povezana ustreznejša regulirana višina cen električne energije bi po mnenju zbornice “ugodno vplivala na umiritev rasti maloprodajnih cen v skupini prehrane”. Pri tem poudarjajo, da se od zadnjega lanskega četrtletja kaže trend postopnega zniževanja obsega prodaje prehranskih izdelkov, s čimer davčne prihodke izgublja tudi država.

Po opozorilih zbornice se v slovenskih podjetjih, ki imajo nekonkurenčne cene električne energije v primerjavi s tekmeci v tujini, že kažejo negativne posledice, saj da podjetja poročajo o zmanjšanju obsega naročil in o izgubi poslovnih partnerjev, posledično pa naj bi bila ogrožena tudi številna delovna mesta.

“Za trgovska podjetja, od katerih se pričakuje, da bodo še naprej blažila posledice visokih cen elektrike vzdolž celotne oskrbovalne verige, zagotavljala nemoteno oskrbo prebivalstva ter ne nazadnje slovenskemu potrošniku zagotavljala konkurenčno primerljive cene živil in neživil v primerjavi s tujino, je takšna višina reguliranih cen nesprejemljiva,” svarijo v zbornici.

Izpostavljajo tudi neenakopraven položaj tistih mikro, malih in srednje velikih podjetij, ki bi lahko izkoristila regulirano ceno, pa tega ne morejo, ker nimajo lastnega odjemnega mesta, kot na primer podjetja v nakupovalnih ali v industrijskih centrih.

Na zbornici pravijo, da tako trgovina kot ostali deležniki v oskrbni verigi rezerv nimajo več, učinkovitejši ukrepi države pa da bi lahko vsaj delno omilili sedanje stanje. “Nikakor si zaradi primanjkljaja v proračunu ne želimo ponovnega scenarija, po katerem bi se vlada odločila za ponovno ‘začasno’ povišanje davka na dodano vrednost, kot je že bilo v preteklosti, in je pozneje ‘začasnost’ postala ‘stalnica’,” so še zapisali.

Na očitke, da je regulirana cena trenutno previsoka, se je v četrtek po seji vlade že odzval minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Povedal je, da so dobavitelji že pred uvedbo regulacije cen s 1. januarjem ponujali letne odkupe cen in da so bile cene, po katerih so si takrat podjetja zagotavljala letošnjo oskrbo, takšne, da ustrezajo obstoječi zamejitvi. Je pa obenem podjetja pozval, naj si že zdaj zagotovijo vsaj del dobav elektrike za 2024 po trenutnih nižjih cenah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!