Trudeau: Preučujemo vse možnosti za kratkoročno pomoč Nemcem in Evropejcem

Gospodarstvo 22. Avg 202220:42 1 komentar
olaf scholz justin trudeau
PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau sta se danes v Montrealu dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama na področju gospodarstva in energetike ter obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini. Kot je po srečanju s Trudeaujem dejal Scholz, bo imela Kanada zelo pomembno vlogo pri razvoju zelenega vodika.

Olaf Scholz, ki se z močno gospodarsko delegacijo mudi na tridnevnem obisku v Kanadi, je v luči vojne v Ukrajini poudaril pomen tesnega sodelovanja med državama na področju energetike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanada bo imela “zelo, zelo pomembno vlogo pri razvoju zelenega vodika”, je dejal. “Zato smo zelo veseli, da lahko to priložnost izkoristimo tudi za razširitev sodelovanja na tem področju,” je dejal. Pri tem pa je priznal, da bo za prehodno obdobje potreben tudi utekočinjen zemeljski plin, da bi se zmanjšala odvisnost od ruskega plina. Nemčija bi lahko kanadski utekočinjen zemeljski plin (LNG) koristila le srednjeročno, saj še vedno primanjkuje plinovodov in terminalov za transport čez Atlantik. Zato se obisk osredotoča na proizvodnjo vodika, poroča dpa.

Justin Trudeau je bil sicer zadržan in je dejal, da bodo preučili vprašanje izvoza utekočinjenega zemeljskega plina čez Atlantik. Eden od izzivov v zvezi z utekočinjenim zemeljskim plinom pa je raven naložb v infrastrukturo, je opozoril. “Vendar pa preučujemo vse druge možnosti za kratkoročno pomoč Nemcem in Evropejcem, ki se bodo v prihajajoči zimi soočili z resničnim izzivom,” je dejal kanadski premier.

Scholz in Trudeau sta na skupni novinarski konferenci obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini in podporo pri povojni obnovi. Kot je dejal nemški kancler, bo Berlin še naprej zagotavljal finančno pomoč Ukrajini, glede pomoči beguncem pa je napovedal nove odločitve v prihodnjih dneh. Nemčija bo zagotovila tudi nadaljnjo vojaško pomoč, vključno z nadaljnjim usposabljanjem ukrajinske vojske, je dejal Scholz.

justin trudeau olaf scholz
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje