Tudi Unicredit z majem uvaja ležarine na depozite

Gospodarstvo 04. Jan 202216:04 2 komentarja
UNICREDIT BANK
Žiga Žvulović jr./BOBO

Po tem, ko je NLB maja lani začela zaračunavati za visoka stanja na transakcijskih in varčevalnih računih, sledijo tudi ostale banke. To sta že naredili NKBM in Delavska hranilnica, z majem pa ležarine uvaja tudi Unicredit.

V Unicreditu bodo z majem začeli zaračunavati za presežno likvidnost fizičnih oseb, in sicer napovedujejo:

• nadomestila za visoka stanja na transakcijskih računih fizičnih oseb nad 100 tisoč evrov R in
• nadomestila za upravljanje povprečnega mesečnega stanja na varčevalnih računih in depozitih fizičnih oseb v evrih, sklenjenih po 1. maju 2022, ki presega 100 tisoč evrov.

Dodatnih ukrepov na področju ležarin za vloge fizičnih oseb za zdaj ne načrtujejo, pravijo.

NLB ne načrtuje višanja ležarin

Že včeraj smo pisali, da je v zadnjem letu več slovenskih bank ležarine za depozite, ki so jih prej že zaračunavale podjetjem, razširilo na fizične osebe.

Kot prva je to storila NLB, ki je ležarine uvedla lani aprila za tiste z depoziti nad 250 tisoč evrov, z julijem pa je mejo znižala na 100 tisoč evrov.

Tistim, ki imajo na računih več kot 100 tisoč evrov, mesečno zaračuna nadomestilo v višini 0,04 odstotka seštevka nad mejno vrednostjo. Pri tem upošteva le varčevanja in depozite, sklenjene po 27. juliju 2020.

“Novosti na tem področju zaenkrat ne načrtujemo, sicer pa o njih stranke vedno pravočasno obveščamo skladno s potrošniško zakonodajo,” pravijo v banki.

Kot pravijo, pa vse od uvedbe ležarin stranke pozivajo, da sredstva preusmerijo v druge naložbe.

NLB
Borut Živulović/BOBO

NLB želi, da spremenite stare varčevalne pogodbe

NLB vse komitente, ki imajo varčevano pogodbo, sklenjeno pred 27. julijem 2020, vabi, da sklenejo novo. Kot pravijo, v banki poenostavljajo poslovanje in postopoma prehajamo na pogodbe, katerih osnova so Splošni pogoji poslovanja. Ali to za varčevalce pomeni spremembo pogojev (denimo stroškov), ne pojasnijo.

V prihodnjih dneh bodo začeli z obveščanjem strank, ki jih bodo usmerili k bančnim svetovalcem ali kontaktni center (prek video klic), da bodisi odprejo nov varčevalni račun bodisi se odločijo za druge oblike naložbe.

Delavska hranilnica odslavlja nedonosne stranke

NKBM je z letošnjim letom znižala mejo za ležarine z 200 na 100 tisoč evrov, tako kot NLB pa zaračuna 0,04 odstotka mesečno.

Delavska hranilnica pa je mejo z lanskim decembrom znižala s 150 na 100 tisoč evrov, tudi oni zaračunajo nadomestilo v višini 0,04 odstotka mesečno.

Kot smo pisali v članku Zakaj Delavska hranilnica brez obrazložitve zapira bančne račune?, Delavska hranilnica poleg ležarin neaktivnim komitentom zapira račune.