Uniper toži Gazprom zaradi zapiranja plinske pipice

Gospodarstvo 30. Nov 202217:38
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Uniper CEO Maubach addresses the media in Duesseldorf
Foto: Wolfgang Rattay/Reuters

Ruski energetski velikan Gazprom se bo moral zaradi zaustavitve dobave plina Nemčiji zagovarjati na mednarodnem arbitražnem razsodišču v Stockholmu. Tožbo je vložila nemška energetska družba Uniper, kjer trdijo, da so doslej na ta račun utrpeli za 11,6 milijarde evrov škode. Uniperju je grozil bankrot, reševati pa ga je morala nemška vlada.

Številne zahodne države so proti Rusiji, potem ko je ta februarja napadla Ukrajino, sprejele stroge gospodarske sankcije, Gazprom pa je v odgovoru nanje postopoma zapiral plinsko pipico, kar je cene energentov poslalo v nebo.

Največji nemški uvoznik plina, podjetje Uniper, se je znašel pred stečajem, zato je nemška vlada napovedala njegovo nacionalizacijo. V Uniperju bodo zdaj pravico iskali na arbitražnem razsodišču v Stockholmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gazprom ni dobavil plina, ki je bil pogodbeno dogovorjen

Kot so zapisali, so začeli sodne postopke za povrnitev škode, ki so jo utrpeli zaradi nedobavljenega plina od junija.

“Gre za količine plina, za katere smo z Gazpromom pogodbeno dogovorjeni. A ker jih Gazprom ni dobavil, smo morali nadomestne količine iskati na trgu po ekstremno visokih cenah. To počnemo še sedaj,” je v izjavi povedal Uniperjev izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Nadomestni plin po višjih cenah je Uniper za zdaj stal 11,6 milijarde evrov, številka pa bo do konca leta 2024 še rasla, poroča AFP. “To so naši stroški, a zanje nismo odgovorni,” je poudaril Maubach.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Illustration shows Gazprom logo and stock graph
Dado Ruvič/Reuters

Ena največjih izgub nemških korporacij

Ta mesec je Uniper poročal, da je v prvih devetih mesecih leta beležil izgubo v višini 40 milijard evrov. Gre za eno največjih izgub v zgodovini nemških korporacij.

V načrtu reševanja podjetja je nemška vlada sprva napovedala, da bo Uniperju namenila osem milijard evrov pomoči, prejšnji teden pa so iz podjetja sporočili, da bodo potrebovali dodatnih 25 milijard evrov, če se želijo izogniti kolapsu.

Nemška vlada bo Uniperjevo reševanje krila iz 200 milijard evrov vrednega sklada, ki ga je v luči energetske krize oblikovala za pomoč podjetjem in gospodinjstvom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar