Le en poslanski glas proti 86 milijonskemu paketu pomoči gospodarstvu

Gospodarstvo 06. Okt 202214:52 > 16:34 1 komentar

Poslanci so s 75 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Z novelo se širi krog upravičencev do pomoči ter višata znesek pomoči in delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena. Na gospodarski zbornici so takoj po sprejemu sporočili, da so razočarani, saj je v noveli ostalo določilo, ki od prosilcev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenci zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina, ne bodo dvignili cen svojih proizvodov oziroma storitev za več kot 10 odstotkov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je v predstavitvi zakonske novele izpostavil podvojitev sredstev pomoči s 40 milijonov evrov na 86 milijonov. Gospodarstvo bo tako na podlagi sprejete novelo za pomoč pri soočanju z visokimi cenami električne energije in plina dobilo 80 milijonov evrov, preostalih šest milijonov evrov pa je namenjenih za Slovenski podjetniški sklad.

Z novelo zakona se širi krog upravičencev do pomoči. Do nje bodo po novem upravičeni tudi vsi subjekti iz kmetijstva in ribištva, zasebna društva in zavodi ter gospodarska interesna združenja, zbornice in sindikati. Za pomoč pa ne bodo mogli zaprositi subjekti, ki imajo kot glavno dejavnost registrirane finančne in zavarovalne dejavnosti.

Na podlagi sprejete novelo se obenem zvišuje delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena, in sicer s prvotnih 30 odstotkov na 50 odstotkov pri enostavni pomoči. Javna agencija Spirit Slovenija bo na podlagi spremenjene zakonodaje pripravila posebno aplikacijo, prek katere se bodo lahko gospodarstveniki med 1. in 15. novembrom prijavili za pomoč. “Izrecno bi rad povedal, da gre za sredstva v tem letu, za naslednje leto pa vlada pripravlja druge ukrepe, ki so vezani tudi na EU,” je po razpravi v DZ v izjavi za medije pojasnil Han.

Novelo zakona so tako podprle vse poslanske skupine, saj so prepričane, da je gospodarstvo v trenutnih razmerah nujno potrebno pomoči. Proti je glasoval le poslanec stranke Gibanje Svoboda Bojan Čebela.

Dopolnilo NSi brez podpore

Po drugi strani pa poslanci niso namenili zadostne podpore predlaganemu dopolnilu, ki ga je vložila poslanska skupina NSi. Pripravili so jo na podlagi predloga Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenja delodajalcev Slovenije. Predvidevalo je črtanje dela zakona, da mora upravičenec v vlogi za dodelitev pomoči priložiti izjavo, da ni vključil dviga stroškov električne energije in zemeljskega plina v ceno svojih proizvodov oz. storitev.

Proti dopolnilu je glasovalo 48 poslancev, medtem ko mu je podporo izreklo 28 poslancev. En poslanec se je glasovanja vzdržal.

GZS opozarja na sporno določilo

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so po sprejemu novele zakona sporočili, da so razočarani nad tem, da je v noveli ostalo določilo, ki od prosilcev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cene svojih proizvodov oziroma storitev, zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina, ni dvignil za več kot 10 odstotkov. “Podjetja, ki so člani GZS, tako izjavo razumejo kot nezaupnico gospodarstvu in kot nerazumna birokratska omejitev, ki bo marsikatero podjetje odvrnila od prošnje za pomoč,” je komentiral predsednik GZS Tibor Šimonka.

Kot so pojasnili, mora vsako podjetje kot dober gospodar zagotoviti stabilno poslovanje, zato je povsem normalna podjetniška praksa, da poskušajo višje stroške pretopiti v višje cene. Na poslovanje poleg višjih cene energije trenutno vplivajo tudi višji stroški materiala in dela, zato se ob tem odpira vprašanje, kako bo država preverjala deleže stroškov energentov v ceni izdelka oziroma storitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje