V Sloveniji februarja letna rast cen življenjskih potrebščin 9,4-odstotna

Gospodarstvo 02. Mar 202311:40 0 komentarjev
TRGOVINA
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

Območje z evrom je februarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin januarja na letni ravni podražile za 8,6 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so najbolj poganjale visoke cene hrane.

Glavni motor letne inflacije v minulem mesecu je bil segment hrane, alkohola in tobaka, rast cen je glede na januar pospešila za 0,9 odstotne točke na 15 odstotkov.

Cene energentov so bile februarja za 13,7 odstotka višje kot pred letom dni, januarja je njihova medletna rast medtem znašala 18,9 odstotka, kar govori o občutni umiritvi. Neenergetske industrijske dobrine so se podražile za 6,8 odstotka (januarja za 6,7 odstotka), storitve pa za 4,8 odstotka (januarja za 4,4 odstotka).

Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najvišjo letno inflacijo tudi februarja zabeležili v Latviji (20,1 odstotka), Estoniji (17,8 odstotka) in Litvi (17,2 odstotka).

Na drugi strani so najnižjo stopnjo letne inflacije zaznali v Luksemburgu, kjer je po prvih ocenah znašala 4,8 odstotka. Sledijo Belgija (5,5 odstotka), Španija (6,1 odstotka), Grčija (6,5 odstotka) in Ciper (6,7 odstotka). V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin minuli mesec 9,4-odstotna, potem ko je bila januarja 9,9-odstotna.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (Foto: PROFIMEDIA)

V luči visoke inflacije v območju z evrov bodo verjetno potrebni nadaljnji dvigi ključne obrestne mere, je za špansko televizijo Antena 3 vnovič opozorila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. “V tem trenutku je mogoče, da bomo nadaljevali po tej poti,” je v pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejala Lagardova.

Naslednje zvišanje za 50 bazičnih točk bo po pričakovanjih in tudi napovedih iz ECB sledilo seji sveta osrednje denarne ustanove evrskega območja 16. marca, vendar so si opazovalci neenotni glede tega, kako bo z dvigi v prihodnje. Lagardova je dejala, da je hitrost nadaljnjih zvišanj nemogoče napovedati in da bo odvisna od gospodarskih podatkov, ki bodo takrat na voljo, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!