Tik pred zdajci dogovor v Tušu, stavke ne bo. Odzvali so se tudi v podjetju

Gospodarstvo 30. Dec 202306:19 > 12:32 7 komentarjev
Tuš
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Tuševih prodajalnah je bila za danes napovedana celodnevna stavka. Sindikat Tuša se namreč na zadnjih pogajanjih z upravo ni uspel dogovoriti o višjih plačah. Dogovor med vodstvom družbe Engrotuš in sindikatom je bil nato nepričakovano dosežen ponoči, tik pred začetkom stavke, ta pa je bila tako preklicana.

V nočnih pogajanjih je sindikat Tuša po triurnem sestanku sprejel ponudbo vodstva za zvišanje osnovne plače na 1180 evrov bruto in preklical stavko, napovedano za danes, so sporočili iz sindikata. Trgovine Tuš bodo danes odprte, so za STA potrdili tudi v vodstvu trgovca.

“V nekaj tednih mobilizacije sindikata in nazadnje grožnjo stavke v 80 poslovalnicah smo delavci in delavke dosegli zvišanje naše osnovne plače za 120 evrov. Akcija je pokazala, kako hitro je pripravljen kapital popustiti zahtevam, za katere je še dan prej zatrjeval, da so nemogoče, ob prvih grožnjah organiziranega delavskega gibanja,” ob dogovoru ugotavljajo v sindikatu.

V sporočilu za javnost so namreč spomnili, da so se več kot pol leta z vodstvom Engrotuša pogajali za izboljšanje pogojev dela in zvišanje plače prodajalk na raven minimalne plače. “Ne glede na vložen trud sindikata vodstvo ni bilo pripravljeno stopiti naproti, zaradi česar smo bili v sindikatu prisiljeni napovedati stavko,” je zapisala sindikalna stran.

Po nočnih pogajanjih pa se je “večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače”. A je to zgolj začasna zmaga, navajajo. “S tem ne zaključujemo svojega boja,” so navedli.

Stavka v Tušu
Foto: Jan Gregorc/N1

Po njihovih navedbah se je samo v zadnjem mesecu sindikatu pridružilo okrog 100 delavk in delavcev, več kot 1000 jih je podpisalo peticijo za izboljšanje pogojev dela. “Med kampanjo za izenačenje naše osnovne plače z minimalno smo se soočali s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke še stopnjevali. V kolikor vodstvo Engrotuša ne bo nadaljevalo pogajanj za kolektivno pogodbo, bo Sindikat Tuš v prihodnjem letu stopnjeval svoje aktivnosti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Iz podjetja so sporočili, da so predstavniki Sindikata Tuš sprejeli ponudbo vodstva podjetja za zvišanje osnovne plače za delovno mesto prodajalka/prodajalec na 1180 evrov bruto in mesečni dodatek v višini 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene. V januarju je predviden začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni, v okviru katerih se bodo dogovarjali še glede ostalih zahtev Sindikata Tuš in uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih.

Ob sklenitvi dogovora je direktor podjetja Engrotuš Dušan Mitič povedal, da so tukaj za Tuševe kupce, saj brez njih ni delovnih mest. “Zato smo zadovoljni, da so predstavniki sindikata sprejeli kompromisni predlog in so danes vse naše trgovine odprte. O ostalih odprtih temah se bomo dogovarjali v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni. Želimo poskrbeti za dobrobit in zadovoljstvo naših sodelavcev in spoštujemo njihovo pravico, da izražajo svoje mnenje in si prizadevajo za čim boljši materialni položaj. Si pa želimo, da tovrstna prizadevanja rešujemo s pogovorom, ob zavedanju finančnih zmožnosti podjetja, so zapisali v podjetju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje