Velenjski župan premierju Golobu: “To je za nas nesprejemljivo”

Gospodarstvo 19. Jan 202318:06 0 komentarjev
jezero šoštanj
TEŠ

Velenjski župan Peter Dermol je na premierja Roberta Goloba naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil razočaranje nad obvestilom Termo elektrarne Šoštanj, da naj bi se cene toplote za končne odjemalce še povečevale.

Velenjski župan Peter Dermol je v odprtem pismu premierju Robertu Golobu izrazil razočaranje nad zadnjim dopisom Termo elektrarne Šoštanj (Teš), da naj bi se cene toplote za končne odjemalce še povečevale. To je za lokalno skupnost nesprejemljivo, je navedel in predsednika vlade prosil, da pripomore k zamrznitvi aktivnosti energetskih družb glede sprememb cene toplote.

“Zaradi reševanja energetske situacije postanemo talci”

Kot je v odprtem pismu Golobu zapisal Dermol, je Teš v sredo posredovala dopis, da se z dvigom variabilne cene toplotne energije dviguje cena toplote za končne odjemalce (gospodinjstva in gospodarstvo) za več kot 108 odstotkov, in da naj bi se ta cena v prihodnjih mesecih še povečevala. “To je za nas nesprejemljivo, sploh ob vedenju, da občutimo vsakodnevne posledice proizvodnje električne energije, danes pa še posebej posledice uvoza tujega premoga,” je navedel.

“Ne moremo pristati na dejstvo, da zaradi reševanja energetske situacije Slovenije prebivalci in gospodarstvo našega mesta zaradi uporabe toplotne energije iz Teša postanemo talci, saj uvoz tujega premoga ni naša želja niti potreba, temveč želja in potreba države,” je v pismu nadaljeval župan.

Spomnil je na težave, s katerimi se zaradi uvoza tujega premoga sooča lokalno prebivalstvo, in na pozive energetskim družbam k iskanju ustreznih rešitev za zajezitev onesnaženja, za zaščito njihovega zdravja, nepremičnin in za čim bolj kakovostne pogoje bivanja. Spomnil je tudi na zahtevo velenjskega mestnega sveta, da Teš in Premogovnik Velenje najkasneje do konca marca prestavita lokacijo razkladanja premoga, za kar naj bi postopki sicer po sredinih zagotovilih Premogovnika Velenje že stekli. V Šaleški dolini tudi zahtevajo, da cena toplotne energije zanje ostane nespremenjena, je v pismu ponovil Dermol.

Goloba je prosil, da pripomore k zamrznitvi vseh aktivnosti energetskih družb glede sprememb cene toplotne energije, želi pa si tudi skupnega sestanka, na katerem bi se poenotili glede medsebojnih poslovnih odnosov, predvsem glede reševanja energetske situacije na račun prebivalk in prebivalcev Šaleške doline.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!