Vlada dala soglasje k načrtu upravljanja kapitalskih naložb za letos

SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) dala soglasje k načrtu upravljanja kapitalskih naložb za letos. Sprejela je tudi merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države, ki so usklajena s tem načrtom, so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje. Donosnost državnih naložb naj bi se spet okrepila.

V luči ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zagotavljanje stabilne in cenovno dostopne oskrbe z energijo za gospodinjstva in podjetja v Sloveniji, so tudi v letni načrt upravljanja vključena pričakovanja SDH, da bodo strateške energetske družbe spoštovale vso interventno zakonodajo na področju upravljanja energetske krize. SDH pričakuje tudi, da bodo družbe v okviru poslovnih načrtov letos učinkovito izvajale vse potrebne ukrepe za zagotavljanje stabilne in cenovno dostopne oskrbe z energijo.

Letni načrt upravljanja za letos predvideva donosnost lastniškega kapitala portfelja kapitalskih naložb v višini 7,3 odstotka, kar je po navedbah vlade bistveno več od ocenjene vrednosti za lani. Ta je bila zaradi zelo slabih rezultatov energetskega stebra pri 1,5 odstotka, kar je tudi bistveno manj od predvidene donosnosti. Obseg dividend za letos je za državo, holding in pokojninsko blagajno načrtovan v skupni višini 159,6 milijona evrov.

Načrt upravljanja kapitalskih naložb vsebuje tudi dve dodatni poglavji, ki se nanašata na upravljanje terjatev in stvarnega premoženja. Slednji sta v pristojnost holdinga prešli po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank. V načrtu so podrobno opredeljeni cilji upravljanja za letošnje leto ter napovedi za prihodnje leto. Opredeljena so tudi ključna merila za merjenje uspešnosti pri doseganju ciljev upravljanja ter ukrepi in usmeritve za doseganje ciljev.

Vlada je danes sprejela tudi merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države za letos, ki so usklajena z letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb. Merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države so skladno z zakonom o SDH namreč interni akt slednjega, ki ga pripravi uprava in potrdi nadzorni svet SDH, sprejme pa vlada kot skupščina holdinga.

Merila za merjenje uspešnosti morajo biti oblikovana glede na vrsto naložbe. Merila za vrednotenje uspešnosti družb s strateško naložbo morajo upoštevati v strategiji upravljanja kapitalskih naložb določene strateške cilje ter ekonomske in finančne cilje. Za vrednotenje uspešnosti pomembnih in portfeljskih naložb so merila finančna in ekonomska ter namenjena vrednotenju družbene odgovornosti družb.

Predlog načrta in merila za uspešnost poslovanja je imela vlada na dnevnem redu že 19. januarja, a je obravnavo prekinila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.