Vlada v načrt razvojnih programov uvrstila štiri projekte

Gospodarstvo 31. Maj 202222:12 0 komentarjev
Bor Slana/ BOBO

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila štiri projekte s področja gospodarskega ministrstva: tovarno za razvoj naprednih rešitev za e-mobilnost podjetja Roto Pavlinjek, tehnološko prilagoditev poslovne enote Polycom v Črnomlju in uvedbo nove gospodarske dejavnosti družbe Polycom ter izgradnjo hale podjetja Merc, CNC proizvodnja.

Skupna vrednost projekta tehnološke prilagoditve poslovne enote Polycom v Črnomlju znaša 5.046.733 evrov (z DDV), za omenjeni projekt pa bodo zagotovljena sredstva regionalne državne pomoči v višini 1.026.955 evrov. Podjetje Polycom Škofja Loka bo s projektom zagotovilo razširitev zmogljivosti obstoječe poslovne enote v Črnomlju, povečalo dinamično rast podjetja in produktivnost, dvignilo konkurenčnost ter tako utrdilo svoj položaj na globalnem trgu s tehnološko zahtevnimi produkti, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Kot so dodali, je občina Črnomelj, kjer bo izvedena investicija, obmejno problemsko območje v vzhodni Sloveniji. Rezultat investicije bo 14 novo ustvarjenih delovnih mest do konca leta 2026, kar poleg drugih kazalnikov opravičuje državno podporo investicije v skladu z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Za uvedbo nove gospodarske dejavnosti družbe Polycom – projekt je ocenjen na 4.968.259 evrov (z DDV) – bodo zagotovljena sredstva regionalne državne pomoči v višini 413.571 evrov. Gre za investicijo na lokaciji Dobje, Poljane nad Škofjo Loko, s katero bo družba do konca leta 2024 ustvarila 30 novih delovnih mest. Z njo pa se bo, kot so zapisali, “izboljšalo tehnološko opremljenost in delovne pogojev poslovanja z vidika povečanja prihodka, dobička in dodane vrednosti na zaposlenega, krepitve razvojne dejavnosti, povečanja direktnega izvoza in ustvarjanja novih delovnih mest v povezavi s predmetom investicije”.

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila tovarno za razvoj naprednih rešitev za e-mobilnost podjetja Roto Pavlinjek. Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, je Roto vodilno evropsko podjetje v tehnologiji rotoliva, v svojem portfelju pa ima več kot 2000 različnih izdelkov z blagovno znamko Roto, ki jih izvaža po vsem svetu.

Gre za investicijo v opredmetena in neopredmetena sredstva, povezano z razširitvijo zmogljivosti obstoječe poslovne enote. Projekt pa bistveno prispeva k regionalnemu razvoju, saj se nahaja v vzhodni kohezijski regiji. Z investicijo bo do konca leta 2026 ustvarjenih 22 novih delovnih mest. Investicija je upravičena do dodelitve regionalne državne pomoči v višini 993.862 evrov, vrednost projekta pa je ocenjena na 5.064.225 evrov (z DDV).

Podjetju Merc, CNC proizvodnja, je za izgradnjo hale in nakup nove opreme predvidena regionalna državna pomoč v višini 1.140.065 evrov, medtem ko skupna ocenjena vrednost projekta znaša 3.513.511 evrov (z DDV).

Podjetje Merc iz Raven na Koroškem, ki se ukvarja z mehansko obdelavo kovin, od visoko serijske palične proizvodnje do kosovne obdelave obdelovancev, bo iz naslova projekta na obmejnem problemskem območju realiziralo 11 novih zaposlitev do vključno prihodnjega leta, so še navedli v sporočilu za javnost in dodali, da zakon zahteva zgolj ohranitev števila zaposlenih glede na to, da se začetna investicija odvija na obmejnem problemskem območju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!