Vlada znižala oceno dolga državnega proračuna

Gospodarstvo 13. Jul 202317:02 0 komentarjev
BOBO

Na vladi so potrdili spremembe financiranja proračuna po rebalansu. Končni znesek financiranja po novem znaša 4,17 milijarde evrov, medtem ko je bil v konec lanskega leta sprejetem programu financiranja določen v višini 4,97 milijarde evrov. Znižali so tudi oceno dolga državnega proračuna.

Potem ko je DZ na majski seji sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna, je vlada potrdila spremembe njegovega financiranja. Z njimi se obseg financiranja državnega proračuna znižuje z nekaj manj kot pet milijard evrov na blizu 4,2 milijarde evrov. Nižji bo tudi dolg.

Spremembe programa določajo nižji obseg potrebnega financiranja proračuna v letošnjem letu, so po seji vlade sporočili s finančnega ministrstva. Končni znesek financiranja po novem znaša 4,17 milijarde evrov, medtem ko je bil v konec lanskega leta sprejetem programu financiranja določen v višini 4,97 milijarde evrov.

Znižali so tudi oceno dolga državnega proračuna. Ta bo po trenutni oceni ministrstva za finance konec letošnjega decembra znašal 40,9 milijarde evrov. To je 63,3 odstotka bruto domačega proizvoda in torej za skoraj eno odstotno točko manj, kot je bilo ocenjeno v prvotnem programu financiranja.

Rebalans je bil potreben, ker so se z reorganizacijo vlade v začetku tega leta več ministrstvom spremenila delovna področja, pridružila pa so se jim še tri nova. DZ ga je sprejel 25. maja.

Ob tem so se za letos načrtovani odhodki proračuna zmanjšali za 609 milijonov evrov na nekaj manj kot 16,1 milijarde evrov, prihodkov pa se po novem do konca leta pričakuje 13,1 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi tako leto končala z 2,9 milijarde evrov primanjkljaja.

Doslej se je v prvih šestih mesecih v proračun nateklo okoli 6,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,3 odstotka manj kot v enakem času lani. Odhodki so bili s približno 6,7 milijarde evrov medletno višji za 3,1 odstotka. Šestmesečni proračunski primanjkljaj je dosegel 413 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!