Neurja znova povzročila razdejanje: zalilo Cerkno, v Krškem rekordno velika toča

Slovenija 13. Jul 202313:41 > 21:39 1 komentar
10min

Težave z neurji so se nadaljevale tudi v četrtkov popoldan. Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in dele Slovenije so zajele nove nevihte z močnimi sunki vetra, nalivi in točo, ki je padala tudi v prestolnici. V Cerknem je narasla reka poplavila več stavb, na Dolenjskem pa so imeli rekordno veliko točo. Burno vremensko dogajanje se bo v noči na petek umirilo.

Po prvi nevihtni fronti, ki je težave po Sloveniji povzročala tekom noči in zgodnjega jutra, nevarnost krajevnih močnih neurij ni minila niti popoldne. Uresničile so se napovedi Agencije RS za okolje, saj so po državi ves popoldne vztrajale nevihte z nalivi točo in okrepljenim vetrom.

Zaradi močnih popoldanskih nalivov so v Cerknem začele poplavljati reka Cerknica in njeni pritoki. Kot je za N1 povedal vodja intervencije Aleksander Kovačič, je narasla reka zalila pošto in nekaj stanovanjskih hiš. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so neurja težave povzročale tudi v okolici, v Cerknem pa so zatulile celo sirene za splošno nevarnost.

Zaradi poplavljenega cestišča in nanosov je zaprta cesta proti Novakom. “Stanje se nekoliko umirja, za gasilce pa se začenja delo. Potrudili se bomo, da vse hitro saniramo,” je dejal Kovačič. Arso je sicer za to območje izdal rdeče opozorilo pred poplavami.

V drugi polovici dneva je sicer glavno besedo imela toča. Ta je padala na več koncih države, najdebelejša pa je bila na Dolenjskem. “Dež je že ponehal, nato pa je prišel bel oblak, ki je prinesel točo,” je za N1 povedala bralka iz okolice Trebnja. V Gorenji Lepi Vasi blizu Krškega je padala tudi rekordna 12-centimetrska toča.

Toča je na Dolenjskem povzročila tudi kar nekaj škode. Po besedah krškega župana Janeza Kerina so škodo zaznali na strehah hiš, avtomobilih, oknih, drevesih in pridelku. “Trenutno čistimo razdejanje, pokrivamo strehe in delamo vse drugo, da zaščitimo premoženje občanov,” je dejal za STA. Največ škode je po njegovih besedah v naseljih Gora, Cesta, Dunaj, Trška Gora, Sotelsko, Sremič, Videm in v starem delu mestnega jedra Krškega.

Vse od jutra je po državi padlo že kar nekaj padavin, zato se je po podatkih Geološkega zavoda Slovenije predvsem v severnem delu države povečala tudi verjetnost zemeljskih plazov. Na agenciji za okolje opozarjajo tudi na narasle reke.

Narasla reka Cerknica je poplavljala v večjem delu doline, a je zvečer začela upadati. Močneje so narasle tudi reke v severnem, vzhodnem in deloma osrednjem delu Slovenije. Drugod je vodnatost rek srednja, v južnem delu države pa mala. Nekoliko še naraščajo reke na Koroškem, Idrijca, Sora ter reke v porečjih Dravinje in Savinje. Omenjene reke v spodnjem toku bodo ponoči še nekoliko narasle. Druge reke upadajo, le v južnem delu države je vodnatost ustaljena, so zapisali v hidrološkem poročilu. Zvečer bo ob nevihtah še možno poplavljanje zaledne in padavinske vode v več delih države, ponoči pa bodo reke povečini začele upadati.

Uprava RS za zaščito in reševanje

Neurja so obilico razdejanja po državi povzročila že zgodaj zjutraj. Močni sunki vetra so podirali drevesa in poskrbeli za številne izpade elektrike. Najhuje je bilo na severovzhodu Slovenije, o toči in težavah z vetrom pa so poročali tudi od drugod. Gasilci so morali poskrbeti tudi za več skupin, ki so taborile in zaradi močnega vetra ostali brez strehe nad glavo.

Toča v okolici Trebnja Toča v okolici Trebnja
Toča v okolici Trebnja (Foto: Jela Pavlin)
Toča v okolici Trebnja Toča v okolici Trebnja
Toča v okolici Trebnja (Foto: Jela Pavlin)
Toča v okolici Trebnja Toča v okolici Trebnja
Toča v okolici Trebnja (Foto: Jela Pavlin)
Toča v okolici Trebnja Toča v okolici Trebnja
Toča v okolici Trebnja (Foto: Jela Pavlin)
Toča v okolici Ivančne Gorice Toča v okolici Ivančne Gorice
Toča v okolici Ivančne Gorice (Foto: Lojzka Skubic)
Toča v okolici Ivančne Gorice Toča v okolici Ivančne Gorice
Toča v okolici Ivančne Gorice (Foto: Lojzka Skubic)
Toča v okolici Ivančne Gorice Toča v okolici Ivančne Gorice
Toča v okolici Ivančne Gorice (Foto: Lojzka Skubic)

Po do sedaj zbranih podatkih so bila v današnjih neurjih prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice (11 dogodkov), Celje (134), Kranj (127), Ljubljana (14), Maribor (413), Murska Sobota (392), Nova Gorica (52), Novo mesto (2), Postojna (5), Ptuj (61), Slovenj Gradec (155) in Trbovlje (3). Gasilske in druge enote so na terenu odstranjevala podrta drevesa, prekrivala odkrite strehe na objektih, črpala meteorno vodo iz objektov in gasila požare transformatorskih postaj zaradi udarov strel.

Pričakujemo lahko, da se bo burno vremensko dogajanje v noči na petek umirilo. Kot so zapisali pri Arsu, se na skrajnem zahodu države že deloma jasni, zahodno od naših krajev pa nove nevihte ne nastajajo več. Konec tedna bo tako sončen, suh in znova zelo vroč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje