NSi o plačilu denarne nagrade Makarovič: Terjatev je že vsaj štirikrat zastarala

Kultura 13. Jul 202312:04 > 13:25 14 komentarjev
Poslanka NSi Iva Dimic.
Poslanka NSi Iva Dimic. (Foto: N1)

V Novi Sloveniji so vložili zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ ter terjajo, da računsko sodišče in KPK preverita upravičenost izplačila denarne nagrade pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič, ki jo je prejela kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo. Ker je umetnica nagrado leta 2000 zavrnila, je z besedami poslanke NSi Ive Dimic terjatev v tem času že vsaj štirikrat zastarala, zato za izplačilo ne obstaja pravna podlaga. Od kulturnega ministrstva tako zahtevajo, naj izplačilo v višini 8.346 evrov vrne v državni proračun.

“Nova Slovenija je vložila zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ v zvezi z utemeljenim sumom, da je ministrstvo brez pravne podlage izpolnilo denarno terjatev, ki ni več obstajala,” je uvodoma pojasnila poslanka NSi Iva Dimic. Dodala je, da gre za neupravičeno izplačilo sredstev iz državnega proračuna Svetlani Makarovič.

Kot je pojasnila Dimic, je bila Makarovič s strani upravnega odbora Prešernovega sklada določena kot prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000. Na prireditvi nagrad, ki jo je predvajala tudi nacionalna televizija, se je Prešernovi nagradi v celoti odpovedala z besedami: “Gospod predsednik upravnega odbora te institucije, nagrado seveda v celoti zavračam”.

11. julija letos je bilo iz medijskih objav mogoče razbrati, da je ministrstvo za kulturo junija letos Makarovič nakazalo denarno nagrado v višini 8.346 evrov. Gre za znesek, ki bi ga prejela leta 2000 kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo, a je nagrado takrat zavrnila. Makarovič je prejem denarja potrdila, sredstva pa so bila izplačana iz proračuna republike.

Svetlana Makarovič, oder, Prešernove nagrade
Svetlana Makarovič. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Kot je nadaljevala Dimic, je tako jasno, da se je Svetlana Makarovič denarni nagradi odpovedala. Jasno je tudi, da se je ministrstvo za kulturo s tem strinjalo, saj 23 let na tem ni potekal noben dogovor ter se ni izvajala nobena aktivnost in nagrada ni bila izplačana. Skladno z obligacijskim zakonikom ta terjatev tako ne obstaja več, prav tako danes ne obstaja več pravna podlaga za izplačilo.

“Te pravice ni več. Ta terjatev je zastarala, saj veljajo petletni zastaralni roku in bi terjatev do danes zastarala že štirikrat. Ne pozabimo pa tudi, da je kulturna ministrica ideološko močno povezana s Svetlano Makarovič. Skupaj sta se aktivno udeleževali protivladnih protestov v času prejšnje vlade. Zdi se, da ni naključje, da se je Makarovič po več kot 20 letih premislila ter nakazilo denarne nagrade od ministrstva za kulturo zahtevala prav po prevzemu ministrstva s strani stranke Levica,” je še poudarila poslanka Nove Slovenije.

Ministrstvo za kulturo, tako Dimic, je zahtevi arbitrarno sledilo, čeprav terjatev sploh ni več obstajala. “Zastavlja se tudi vprašanje, ali je ministrica za kulturo Asta Vrečko z neupravičenim izplačilom javnega denarja storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pravic ter oškodovanja javnih sredstev;” je poudarila. Glede na javno izkazano tesno ideološko povezanostjo med ministrico za kulturo in Makarovič pa gre z besedami Dimic tudi za očitne znake resnih korupcijskih tveganj.

“V Novi Sloveniji želimo, da se na nujni seji komisije za nadzor javnih financ to tudi preveri,” je še poudarila. V stranki zato predlagajo tri sklepe, in sicer da zadevo preveri računsko sodišče, da jo preveri tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ter da ministrstvo za kulturo naredi vse, da se izplačana sredstva vrnejo nazaj v državni proračun.

“Gre za ustvarjanje političnih pritiskov na ministrstvo za kulturo”

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na sklic nujne seje zapisali, da v celoti in ostro zavračajo navedbe predlagateljev. Kot so zapisali, so upoštevali sklep upravnega odbora Prešernovega sklada z dne 29. decembra 1999, po katerem je Makarovič prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000.

“Umetnica Svetlana Makarovič je kot nagrajenka Prešernovega sklada tudi vodena v evidenci. Tedanja odločitev upravnega odbora Prešernovega sklada je še vedno v veljavi, saj ni bila nikoli spremenjena, in predstavlja ob spremenjeni volji Svetlane Makarovič pravno podlago za izročitev Prešernove nagrade za leto 2000,” so zapisali.

Kot so še sporočili s kulturnega ministrstva, so ju tako 16. junija upravičeno nakazali v evre preračunano denarno nagrado, ki je bila določena v tolarjih, nakazani znesek pa ne vsebuje obresti.

“Navedbe, da naj bi umetnica Svetlana Makarovič leta 2000 sprejela le denarni del nagrade, ne držijo, saj ji denarna nagrada takrat ni bila izplačana,” so še poudarili in dodali, da gre pri zahtevi nujnega sklica komisije za nadzor javnih financ le za ustvarjanje političnih pritiskov na ministrstvo za kulturo. Namigovanja na znake korupcijskih tveganj in na dejanje zlorabe uradnega položaja pa da služijo le načrtni in zlonamerni diskreditaciji ministrice Vrečo ter nabiranju političnih točk pred začetkom parlamentarnih počitnic.

Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje