Vrednost gradbenih del se je v desetih mesecih močno povzpelo

vročina, delavci, gradbišče
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vrednost gradbenih del, opravljenih v prvih desetih mesecih letos, je bila za 29 odstotkov višja od vrednosti del, opravljenih v enakem obdobju lani. Rast je bila posledica zvišanja vrednosti del na stavbah in na gradbenih inženirskih objektih, je danes objavil državni statistični urad.

V desetih mesecih se je vrednost del na stavbah zvišala za 76,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 9,1 odstotka. Vrednost specializiranih gradbenih del je bila za 16,6 odstotka nižja.

Oktobra je bila vrednost del v primerjavi s septembrom višja za 8,5 odstotka. Zvišali sta se sicer le vrednosti opravljenih gradbenih del na stavbah (za 16,7 odstotka) in gradbenih inženirskih objektih (za 8,7 odstotka), vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa se je znižala za 7,9 odstotka.

V primerjavi z lanskim oktobrom se je zvišala vrednost del na stavbah (za 144,7 odstotka) in gradbenih inženirskih objektih (za 14,4 odstotka), vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa se je znižala za 6,5 odstotka.

Stroški dela pri gradnji višja kot lani

Statistiki so objavili tudi podatke o gradbenih stroških za nova stanovanja. Ti so bili v tretjem letošnjem četrtletju za 3,2 odstotka višji kot v četrtletju pred tem. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem so zrasli za 9,9 odstotka, v primerjavi s prvimi tremi četrtletji lanskega leta pa za 13,4 odstotka.

Stroški gradbenega materiala so bili za 2,3 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju. Zvišali so se osmo četrtletje zapored. Narasli so tudi v primerjavi z enakim lanskim obdobjem (za 19 odstotkov) in v primerjavi s prvimi tremi lanskimi četrtletji (za 23,2 odstotka).

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili v tretjem letošnjem četrtletju za 4,2 odstotka višji kot v drugem. V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem so zrasli za 1,1 odstotka, v primerjavi s prvimi tremi četrtletji lanskega leta pa za 4,2 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.