Vrednost kriptovalute bitcoin najnižja od februarja

Gospodarstvo 19. Maj 202110:37 > 12:58 0 komentarjev
Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Danes je vrednost kriptovalute bitcoin zdrsnila s 45.600 na 38.570 dolarjev, kar je najnižja raven od začetka februarja.

Bitcoin je prvič po več kot treh mesecih zdrsnil pod psihološko mejo 39.000 dolarjev. To je najnižja vrednost kriptovalute od februarja, ko je Elon Musk tvitnil, da je Tesla kupila za 1,5 milijarde bitcoina. Z bitcoini naj bi bilo namreč moč kupiti Tesline avtomobile.

Pred dnevi pa je sledil preobrat, ki je pripomogel k padcu vrednosti. Musk je namreč prek Twitterja javil, da bitcoin ne bo več možna valuta na nakup Teslinih avtomobilov. Prav tako je namignil, da bo družba naložbo verjetno prodala.

 

Potrošnike svarijo pred špekulacijami

Upad vrednosti je hkrati sledil napovedi Kitajske, da ne bo dovolila transakcij s kriptovalutami. Trgovanje s kriptovalutami je sicer na Kitajskem od leta 2019 z namenom preprečevanja pranja denarja prepovedano. Voditelji skušajo preprečiti, da bi ljudje gotovino prenašali v tujino. V državi se namreč po navedbah francoske tiskovne agencije AFP opravi okoli 90 odstotkov svetovne menjave v tem sektorju.

Tri institucije, ki jih podpira država, kitajsko nacionalno združenje za internetno financiranje, kitajsko bančno združenje ter kitajsko združenje za plačila in kliring, so v izjavi za javnost poudarile, da so vrednosti kriptovalut strmo poskočile in strmo padle, špekulativno trgovanje s kriptovalutami, kot je bitcoin, pa se je obnovilo.

Ob tem so poudarile, da nihanja cen resno ogrožajo premoženje ljudi in motijo normalno gospodarsko in finančno ureditev. V izjavi so potrošnike posvarile pred špekulacijami in dodale, da izgube v naložbenih transakcijah nosijo potrošniki sami, saj jim kitajska zakonodaja ne nudi zaščite.

Vrednost bitcoina je danes zdrsnila s 45.600 na 38.570 dolarjev, kar je najnižja raven od začetka februarja in precej pod rekordnimi 64.870 dolarjev, okoli katerih se je gibala v zadnjih mesecih. Analitiki so po poročanju AFP opozorili, da bi se lahko vrednost bitcoina spustila do ravni 30.000 dolarjev

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!