Vsak drugi delavec na Hrvaškem namerava dati odpoved: službo menjajo, ker lahko

Gospodarstvo 10. Maj 202311:45 0 komentarjev
ravnovesje med delom in prostim časom
PROFIMEDIA

Hrvati niso še nikoli tako pogosto menjali služb, so pokazali izsledki raziskav, ki so jih nedavno opravili pri naših južnih sosedih. Zgovoren je podatek, da namerava vsak drugi delavec dati odpoved v roku enega leta. Trendu odpovedi v državi ni videti konca, piše hrvaški N1. 

Hrvaški delavci pri svojih zahtevah vse pogosteje naletijo na gluha ušesa delodajalcev, zato se bo trend odpovedi v državi nadaljeval, poroča N1 Hrvaška. Glavni razlog, zakaj so Hrvati v zadnjem času dali odpoved, je po poročanju medijev plača.

Dinamično dogajanje na hrvaškem trgu dela potrjujejo tudi izsledki dveh nedavnih raziskav: prvo so lani v sodelovanju z agencijo Hendal opravili na oddelku za psihologijo na zagrebški filozofski fakulteti, drugo je opravil portal MojPosao.

Kar petina vprašanih je v času ankete oddelka za psihologijo iskala novo zaposlitev, medtem ko jih je 27 odstotkov to želelo storiti v prihodnjem letu. V zadnjih treh letih pa je odpoved na Hrvaškem dala skoraj polovica delavcev (45 odstotkov), je pokazala raziskava portala MojPosao.

Natakar, Hrvaška
PROFIMEDIA

Hrvati službo menjajo, “ker lahko”

Na vprašanje, zakaj ljudje menjajo službo, je profesor na oddelku za psihologijo filozofske fakultete v Zagrebu Zvonimir Galić odgovoril: “Ker lahko.” Ob tem je ocenil, da so rezultati portala MojPosao precenjeni, a kljub temu potrjujejo dinamičen trend, kot ga na hrvaškem trgu dela doslej še ni bilo.

“Prvič imamo ogromno pomanjkanje delavcev v vseh segmentih, delodajalci se morajo zanje boriti. Sočasno so naše plače generalno gledano nizke, zaradi inflacije pa so se še dodatno znižale, zato ljudje službo iščejo tam, kjer lahko dobijo višjo plačo,” je pojasnil profesor.

Tudi raziskave so na prvo mesto med razlogi, zaradi katerih se bodo anketirani odločili zamenjati službo, uvrstile plačo (ta odgovor je izbralo 49 odstotkov vprašanih v raziskavi portala MojPosao).

Ob plači so delavci navedli še slabe medsebojne odnose na delovnem mestu (45 odstotkov), nezmožnost napredovanja (42 odstotkov), podcenjenost delodajalca (42 odstotkov) in slabe delovne razmere, ki vplivajo na njihovo zdravje (41 odstotkov vprašanih).

Wolt
Tomislav Miletic/PIXSELL/BOBO

Dvig plač ne bo dovolj

“Mnogi delodajalci še vedno ne razumejo, da morajo bolje ravnati z ljudmi. Kot da ostajajo slepi za dogajanje na trgu dela. Najprej morajo torej dvigniti plače. A to ne bo dovolj,” je dejal Galić in poudaril, da si delavci želijo delati v okolju, v katerem se lahko razvijajo in rastejo.

Odpovedi se bodo nadaljevale tudi v prihodnje, še napoveduje profesor in za to navaja dva razloga. “Demografski trendi so takšni, da se upokoji več ljudi, kot jih vstopi na trg dela. Trg dela se torej strukturno spreminja. Drugi razlog je nadaljevanje izseljevanja.”

A po Galićevih besedah trenutni trendi niso nujno slabi, saj bi lahko prinesli dvig plač in več vlaganja v zaposlene ter njihovo znanje.

Kje na Hrvaškem je najslabše in kje najboljše?

Na področjih trgovine, prometa in turizma hrvaški delavci trenutno zaslužijo od 878 do 1.025 evrov neto, piše Poslovni.hr., delovne razmere pa so slabe, zato ljudje službe množično opuščajo.

Nasprotno na IT-področju strokovnjakov na Hrvaškem močno primanjkuje, delovne razmere pa so med najboljšimi: v povprečju zaposleni zaslužijo 1.587 evrov neto na mesec, kažejo podatki ameriške postaje CBS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!