Vučić prihranke od znižanih pokojnin zapravlja za angleški nogomet

Gospodarstvo 02. Avg 202116:11
Aleksandar Vučić
Borut Živulović/BOBO

Hrvaški Nacional piše, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić prek državnega telekomunikacijskega podjetja Telekom Srbija za 600 milijonov evrov odkupil pravico za prenos tekem angleške Premier lige, da bi "obračunal z United Groupom Dragana Šolaka".

Nacional za primerjavo navaja, da je nemška vlada 400 milijonov evrov namenila za nujno pomoč žrtvam poplav, v katerih je umrlo najmanj 170 ljudi.

“Vsak ima svoje prioritete. Aleksandar Vučić rad govori o mladostnih izkušnjah gorečega navijača beograjske Crvene zvezde, Telekom Srbija trdi, da je zelo uspešno podjetje, a 600 milijonov evrov za šestletno televizijsko predvajanje v nekdanji Jugoslaviji, torej 100 milijonov na leto, zveni neverjetno, saj je znesek osemkrat večji kot prej. Podatki so še bolj neverjetni, saj je znano, da je to le 100 milijonov evrov manj od zneska, ki ga je, kot trdi država, prihranila s triletnim znižanjem pokojnin v Srbiji,” navaja Nacional.

Nacional opozarja, da bomo tekme angleške lige do sezone 2022/2023 spremljali na kanalu Sport Klub, ki je del družbe United Group, pri čemer se sklicuje na izjavo direktorja Sport Kluba Nemanje Simeunovića, da so za pravice za prenos tekem Premier lige od leta 2019 do 2022 plačali 12 milijonov evrov na leto.

“Del United Groupa sta tudi kabelska televizijska kanala N1 in Nova S, in z njihovimi novinarji in uredniki Vučić ravna kot s sovražniki. Enako ravna tudi z ustanoviteljem United Groupa Draganom Šolakom, kar bi bilo lahko opozorilo, da za 600- milijonsko naložbo ne stojijo predvsem gospodarski, ampak politični interesi,” piše Nacional.

V United Groupu pravijo, da je Vučić lagal, ko je govoril o pravicah za prenos Premier lige in da je ponudba tega podjetja znašala 35 milijonov evrov na leto.

Trdijo tudi, da se je Vučić razkril kot glavni strateg Telekoma Srbija in nekdo, ki je sodeloval pri pogajanjih o odkupu pravic za angleško ligo, ter da ga ne nagovarjajo kot vodjo države, ampak kot tekmeca na trgu, je spomnil Nacional.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić trdi, da je cena angleške lige tržna in upravičena ter da njegovemu podjetju omogoča, da pomnoži dobiček, prihodke in število uporabnikov ter postane vodilni v regiji, vendar je dejal, da je vrednost pogodbe poslovna skrivnost. Trditve, da za pogodbo s Premier ligo stojijo politični motivi, je ocenil kot nesmiselne.

Nacional piše, da je Lučić pred nekaj meseci partnerstva s češkim podjetjem Telenor pojasnjeval ne s finančnimi razlogi, ampak kot potrebo po “propadu”, “uničenju” in “zlomu” SBB, internetnega distributerja ter operaterja kabelske in satelitske televizije v Srbiji, ki je del United Groupa.

Navaja tudi, da je Telekom konec leta 2018 kupil lokalnega kabelskega operaterja Kopernikus po neverjetni ceni 195 milijonov evrov. Nato je za dodatnih 120 milijonov evrov kupil kabelske operaterje Radius Vektor, Avcom, Masko, Telemark, Exe Net, BPP Ing in Meteor. Telekom je navedel, da je za enega uporabnika interneta in multimedije plačal manj kot 1.000 evrov, vendar ekonomisti, novinarji in opozicijske stranke trdijo, da je cena vsaj trikrat višja.

Takoj po prejemu 195 milijonov evrov od Telekoma je lastnik Kopernikusa Srđan Milovanović s tem denarjem za 180 milijonov evrov kupil dve srbski televiziji z nacionalno frekvenco od grškega podjetja Antenna Group – Prvo in O2 (nekdanji B92).

“Ker je Milovanovićev brat Zvezdan ugleden funkcionar Vučićeve Srbske napredne stranke, je bilo jasno, da je režim s tem pridobil popoln nadzor nad vsemi televizijskimi postajami z nacionalno frekvenco, zato so začeli potiskati tudi kabelske tekmece, zavedajoč se, da Telekom ne bo trpel posledic za nesposobnost in slabe poteze, ker bo država vse finančno pokrila,” piše Nacional.

Kljub velikim naložbam se dolgovi Telekoma v višini 1,2 milijarde evrov lani niso zmanjšali, dodaja.

“K temu je treba dodati še korporacijske obveznice v vrednosti 200 milijonov evrov, ki jih je izdal Telekom, veliko večino pa je kupila Narodna banka Srbije in tako pomagala poslovanju družbe, prispevala pa je tudi k temu, da je dolg dosegel rekordno 1,4 milijarde evrov.” Izkazalo se je, da so močne naložbe privedle do povečanja dolga, precej večjega glede na dohodek in dobiček, zato se postavlja vprašanje o motivaciji in upravičenosti vlaganja novih 600 milijonov evrov v angleški nogomet, pa tudi o možnosti, ne samo o dobičku, temveč tudi o tem, ali se bo denar vsaj vrnil v šestih letih,” piše Nacional.

“Ne da ni dal iz svojega žepa niti enega svojega dinarja, Vučić ravna s Telekomom Srbija kot s svojim zasebnim podjetjem, sredstvom za utrjevanje političnih, gospodarskih in medijskih monopolov, za boj proti uničenju sovražnika in preprečevanju možnosti, da bi mu kdo postavljal neprijetna vprašanja.”

Ni znano, na koliko novih naročnikov Telekom računa. Oceno, da je za televizijski prenos vsake od 380 tekem Premier lige v sezoni treba zagotoviti skoraj 300.000 evrov oglasov, spremlja vprašanje, ali je to sploh mogoče, navaja Nacional.

“Možen odgovor je, da bodo morala druga podjetja v državni lasti, pa tudi zasebna podjetja blizu oblasti, plačevati oglase. Ali pa da Telekom zavestno izgublja, ker namerava nekega dne s podporo vlade in ne glede na ceno, ki jo bodo plačali državljani Srbije, popolno zatreti konkurenco, postati absolutni monopolist na trgu in požeti ves dobiček”, še navaja.

Nacional piše tudi, da bi na ta način “izginile” neprijetne teme in vprašanja, kot so – kdo je pred petimi leti z bagri rušil stavbe v beograjskem kraju Savamala, medtem ko se je policija “pretvarjala, da je mrtva”, zakaj se njegov sin Danilo druži s huligani in kriminalci, zakaj so člani tolpe Veljka Belivuka neovirano tepli občane in novinarje med uličnimi protesti in njegovo predsedniško inavguracijo itd. Ker ima nadzor nad vsemi petimi televizijami z nacionalnimi frekvencami, “mora Vučić premagati še N1 in Novo S ter njune radovedne novinarje”.

“Telekom je zato precej uporaben na ’pravi tržni tekmi’ s ponudbo, vredno 600 milijonov evrov ali 100 milijonov na leto za prenos Premier lige v nekdanji Jugoslaviji s približno dvajsetimi milijoni prebivalcev,” piše Nacional.