Vučićev odziv na prepoved uvoza ruske nafte: Hrvaški argumenti so brez logike

Gospodarstvo 06. Okt 202221:57 0 komentarjev
Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v odzivu na odločitev članic Evropske unije, da Srbija več ne bo smela uvažati ruske nafte prek Janafa, dejal, da hrvaški argumenti, ki so k tej odločitvi pripomogli, niso logični. V odločitvi vidi le kljubovanje Srbiji.

Kot smo poročali, je Hrvaška na glasovanju o osmem paketu sankcij Evropske unije proti Rusiji skupaj z nekaj drugimi državami dosegla, da članice niso sprejele predloga Evropske komisije, po katerem bi Srbija še naprej lahko uvažala rusko nafto prek Janafa.

Hrvaška je v razpravi o predlogu Evropske komisije po pisanju hrvaškega časnika Večernji list navedla argumente proti tej izjemi, potem ko je pregledala pogodbe med Naftno industrijo Srbije in Janafom. Pogodbe po mnenju Hrvaške dokazujejo, da rafinerija v Pančevu lahko nadomesti rusko nafto, ki jo uvaža prek Omišlja in Janafa, z nerusko nafto in da to tudi namerava storiti.

Na odločitev se je vendarle odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki meni, da v hrvaških argumentih ni nobene logike. “To, kar smo počeli z Rusi, je bilo po izjemno dobrih in ugodnih cenah, a večjih količin nismo mogli zagotoviti, ker preprosto niso želeli,” je dejal Vučić. “Hrvaška se je oglasila z argumentom, ki ga je javno uporabil njihov premier, da ni pošteno, da ima Srbija nižjo ceno nafte – a po drugi strani je pošteno, da jo imajo nekatere evropske države, kot so Češka, Slovaška, Bolgarija in Madžarska,” je izpostavil.

“Potem se je postavilo vprašanje, ali kaznujete Rusijo ali Srbijo,” je ponazoril srbski predsednik. V imenu Republike Srbije se je zahvalil predsedniku Bolgarije Rumenu Radevu in grškemu premierju Kiriakosu Micotakisu, ki sta po njegovih besedah izpostavila, da takšna odločitev ni poštena do Srbije. Dodal je, da naj bi enako menila tudi madžarski premier Viktor Orban in albanski premier Edi Rama.

“Vsekakor nisem razumel pomena argumenta, ker smo manjši potrošnik od Madžarske, Bolgarije in Češke,” pravi Vučić, ki meni, da so bili hrvaški argumenti namenjeni izključno kljubovanju Srbiji. Kljubovanje je po njegovih besedah povezano le z njegovo večkratno željo po obisku Jasenovca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!