Z računov Credit Suisse pred prevzemom dvignili več kot 61 milijard frankov

Gospodarstvo 24. Apr 202312:34 0 komentarjev
Credit Suisse
PROFIMEDIA

Komitenti švicarske banke Credit Suisse so v prvih treh mesecih letos z bančnih računov dvignili 61,2 milijarde frankov (62,5 milijarde evrov), je v najverjetneje svojem zadnjem četrtletnem poslovnem poročilu razkrila banka, ki jo bo v kratkem prevzel rival UBS. V trimesečju je sicer Credit Suisse beležila 12,8 milijarde frankov čistega dobička.

Dobiček je predvsem posledica izbrisa visoko tveganih dolžnikov banke skladno z dogovorom o nujnem prevzemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes objavljeno četrtletno poročilo so vlagatelji nestrpno pričakovali, saj jih zanima razsežnost izzivov, s katerimi se pri prevzemu Credit Suisse, ki so ga skovale švicarske oblasti, sooča UBS.

V poročilu je Credit Suisse, dolgo časa druga največja švicarska banka, izpostavila predvsem velik odliv sredstev, še posebej v drugi polovici marca, ko je komitente zajela panika pred napovedano združitvijo z največjim domačim konkurentom.

“Ti odlivi so se sicer nekoliko umirili, a se do 24. aprila 2023 še niso ustavili,” je banka zapisala v poročilu.

Močan odliv sredstev po poročanju AFP ni presenetljiv. Ameriško podjetje za finančne storitve Morningstar je prejšnji teden objavilo, da so komitenti Credit Suisse samo marca z računov umaknili za okoli 4,6 milijarde evrov sredstev, kar je največji mesečni odliv doslej.

Povezani s številnimi škandali

Credit Suisse se je v zadnjih letih spopadla z vrsto škandalov, potem ko so marca v ZDA propadle tri banke in se je na trgu razširila panika, pa se je po poročanju AFP izkazala za najšibkejši člen v verigi.

V paničnem iskanju rešitve so švicarske oblasti organizirale nujno reševanje in pritisnile na banko UBS, ki je nato 19. marca pristala na 3,25 milijarde dolarjev vredno mega združitev s Credit Suisse.

Lani je banka zabeležila izgubo v višini 7,3 milijarde frankov, medtem ko je UBS poročala o 7,6 milijarde dolarjev čistega dobička.

Kot še navaja AFP, je današnje četrtletno poročilo najverjetneje zadnje poslovno poročilo Credit Suisse. V torek bo svojega predstavila še UBS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.