Za prevzem Credit Suisse se je na čelo UBS vrnil nekdanji prvi mož te banke

Gospodarstvo 29. Mar 202309:34 > 13:03
Banka USB
PROFIMEDIA

Sergio Ermotti se je vrnil na čelo banke UBS in bo vodil prevzem propadle banke Credit Suisse. Ermotti je bil pred tem že devet let predsednik uprave banke UBS.

Upravni odbor bančnega velikana UBS je na čelo banke ponovno postavil Sergia Ermottija, ki bo vodil prevzem banke Credit Suisse. Predsednik upravnega odbora Colm Kelleher ga je označil za “primernejšega pilota” od trenutnega izvršnega direktorja Ralpha Hamersa, združitev bank pa je označil za “visoko tvegano”.

Novi stari prvi mož banke je UBS že vodil devet let, med letoma 2011 in 2020, in sicer je bil zadolžen za povrnitev njenega ugleda po tem, ko jo je leta 2008 država rešila pred propadom.

“Čaka nas zahtevna naloga. Dobro in sistematično moramo premisliti vse možnosti, da bo prevzem uspešen za vse deležnike, ki so vpleteni v zgodbo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Ermotti.

Da je Ermotti primernejši za vodenje združitve Credit Suisse in UBS, je ocenil Kelleher. Ob tem je izpostavil, da je načrtovani posel “visoko tvegan”. UBS je največja, Credit Suisse pa druga največja banka v Švici. Obe sodita med sistemsko pomembni globalni finančni instituciji (G-SIFIs), poroča AFP.

Kelleher je na novinarski konferenci v Zürichu poudaril, da gre za največjo finančno transakcijo po finančni krizi leta 2008. “Menim, da je posel večji od kateregakoli drugega od leta 2008, saj se prvič združujeta dve članici G-SIFIs. K temu pa sodi tudi veliko tveganje pri izvedbi posla,” je dejal.

“Ne morem dovolj poudariti, kako velik je ta posel v smislu finančne zgodovine in finančnega inženiringa,” je Kelleherjeve besede še povzela AFP.

Združitve UBS in Credit Suisse se je domislila švicarska vlada

Združitev UBS in Credit Suisse si je 19. marca zamislila švicarska vlada, da bi preprečila globalno finančno krizo, potem ko so bančni sektor preplavile skrbi zaradi propada dveh posojilodajalcev v ZDA. Švicarska centralna banka je že priznala, da bi lahko združena banka povzročila preglavice na domačem trgu.

Po Kelleherjevih besedah obstajajo “slabi” deli Credit Suisse, predvsem povezani z investicijskim bančništvom, ki jih ne želi “uvoziti” v UBS. Je pa poudaril da vlagatelji v veliki večini vidijo pozitivne učinke predvidene transakcije.

Ermotti bo nov mandat izvršnega direktorja prevzel 5. aprila, v prehodnem obdobju pa mu ob strani stal Hamers. “Upravni odbor se je strinjal, da bo v času ogromne integracije Sergio boljši pilot,” je Kelleher pojasnil odločitev o menjavi vodstva.

Novi izvršni direktor je medtem že odstopil z mesta predsednika uprave pozavarovalnice Swiss Re. Kot so sporočili iz družbe, pospešeno iščejo njegovega naslednika, so pa za vmesno obdobje delničarji na izredni skupščini za začasnega prvega moža Swiss Re imenovali člana uprave Jacquesa de Vaucleroyja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.