Začetek spremljanja cen hrane: kdo ima “neupravičene dobičke in oderuške marže”

Gospodarstvo 01. Avg 202307:35 4 komentarji
odprte trgovine danes
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Zavezanci bodo danes začeli Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pošiljati podatke o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, s čimer naj bi se po napovedih vlade omejilo naraščanje cen hrane. Spremljanje cen bo trajalo pol leta, zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci.

Spremljanje cen pridelkov in živil je konec maja napovedal premier Robert Golob. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, “kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže“.

Z ukrepom namerava vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju ter tako pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Na podlagi teh dognanj naj bi nato “v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge” iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi. Zbrani podatki bodo podlaga za pripravo morebitnih dodatnih ukrepov za podporo perspektivnim sektorjem oziroma v primeru ugotovitve nesorazmerij za podporo sektorjem v težavah, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Kot so dodali, bo država na podlagi kontinuiranega spremljanja delovanja prehranskih verig lahko pravočasno s ciljnimi ukrepi spodbudila delovanje verig oziroma pomagala ogroženim sektorjem za zagotovitev prehranske varnosti v Sloveniji. To naj bi vplivalo tudi na zmanjšanje draginje, menijo na ministrstvu.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano. Med kmeti so to tisti z več kot 250.000 evrov letnega prometa, med posredniki in predelovalci več kot dva milijona evrov, med trgovci pa več kot 50 milijonov evrov letnega prometa.

Na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) so s tem namenom vzpostavili informacijski sistem, v katerega bodo zavezanci poročali podatke o cenah in količinah ter poreklu v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Podatke za mesec julij bodo vnašali od danes do najpozneje 22. avgusta. V naslednjih mesecih bodo podatke pošiljali najpozneje petnajsti delovni dan za pretekli mesec.

denar, hrana
PROFIMEDIA

Kmet bo denimo poročal o skupni prodajni ceni, količini in poreklu za nepredelano sveže mleko, ki ga je prodal zadrugi. Ta bo kot posrednik v sistem vnesla podatke za od kmeta odkupljeno mleko in ceni, po kateri ga je prodala mlekarni, količini in poreklu. Mlekarna bo kot predelovalec poročala o ceni, količini in poreklu za od zadruge odkupljeno mleko ter ceni, količini in poreklu za mleko in živilske izdelke, ki jih je prodala trgovini. Slednjič bo še trgovina poročala, po kakšni ceni je mleko in živilske pridelke odkupila od mlekarne, ter o ceni, po kateri jih je prodala končnemu kupcu, prav tako o količinah in poreklu.

Poleg o nepredelanem svežem mleku bodo morali od kmetijskih pridelkov zavezanci poročati podatke še o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, jajcih hlevske reje kategorije M in L ter svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na sto kilogramov oziroma sto kosov.

Od živilskih izdelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L, jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli ter korenju.

Medtem se nadaljuje tudi projekt popisovanja cen košarice osnovnih živil, ki je v novem obdobju še razširjena. Poleg prve košarice, ki vključuje 15 osnovnih skupin živil z istimi živili, ki so jih spremljali že doslej, druga oziroma razširjena košarica vključuje 29 skupin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje