Vse višje cene: “Ugotovili bomo, kdo ima neupravičene dobičke”

Gospodarstvo 31. Maj 202312:27 8 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo vlada ob inflaciji naslednjih šest mesecev spremljala cene hrane po celi verigi – od kmeta do trgovca. Cene hrane v Sloveniji namreč ne sledijo cenam hrane v Evropi. Po njegovih besedah gre za ukrep, ki ga "doslej ni sprejela še nobena vlada".

Premier Robert Golob je na tiskovni konferenci ob prvem letu vlade, na kateri je spregovoril s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, v luči inflacije napovedal nov ukrep, ki ga po njegovih besedah “doslej ni sprejela še nobena vlada”.

V Sloveniji namreč cene hrane ne sledijo cenam v Evropi, zato je minister za gospodarstvo Matjaž Han s kmetijsko ministrico Ireno Šinko danes podpisal uredbo o spremljanju cen hrane in proizvodov po celi verigi – od kmeta do trgovca.

“Ukrep bo veljal naslednjih šest mesecev in vlada bo spremljala cene po celi verigi. Verjamem, da bo odpora veliko ter da bodo kričali, kako je stvar neučinkovita, ampak nas zanima blaginja ljudi in ugotovili bomo, kdo ima neupravičene dobičke,” je poudaril Golob.

Dodal je, da prostovoljni ukrepi očitno ne delujejo ter niso bili sprejeti od pridelovalne, kmetijske in trgovske industrije. Na podlagi te uredbe, tako Golob, pa bodo lahko preučili tudi regulacijo marž po verigi. “Tega ukrepa nismo obljubljali, smo ga pa danes izpeljali, ker smo ugotovili, da v zadnjih mesecih cene ne sledijo evropskim trendom,” je še poudaril premier.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje