Zakon o trgovini: ministrstvo predlaga izjeme, ki jih je uvedel že Janša

Gospodarstvo 10. Nov 202215:086 komentarjev
Vozički
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Na današnji seji vlade so se ministri seznanili s spremembami zakona o trgovini. Z njimi bi v zakon zapisali to, kar je Janševa vlada vključila že v enega od protikoronskih paketov: da so lahko trgovine ob nedeljah in praznikih odprte tudi v muzejih, turističnoinformacijskih centrih in na letališčih. Trgovinski sindikat tem spremembam ne nasprotuje, bi pa nasprotovali ostalim spremembam, ki bi posegale v obratovanje vseh ostalih trgovin.

Trgovine v Sloveniji morajo biti od oktobra 2020 ob nedeljah in praznikih zaprte. Izjemoma so lahko te dni odprte le prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte tudi manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti.

Po uveljavitvi tega zakona pa se je po mnenju ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pokazala potreba po določitvi dodatnih izjem. Vlada je tako na današnji seji začela z obravnavo predloga zakona, s katerim bi omogočila obratovanje prodajaln tudi na mednarodnih letališčih, v turističnoinformacijskih centrih ter muzejih.

Kot v vladnem gradivu pojasnjujejo na ministrstvu, se je namreč izkazalo, da omejitev na 200 kvadratnih metrov prodajne površine ne omogoča obratovanja prodajaln na letališču, ki sicer že sodi med izjeme, vendar po velikosti prodajne površine presega z zakonom določeno maksimalno dovoljeno velikost.

Te tri izjeme je sicer v 10. protikoronskem paketu ukrepov decembra lani predvidela že vlada Janeza Janše. Ker pa se veljavnost teh ukrepov konec letošnjega leta izteče, ministrstvo predlaga, da te spremembe zapišejo v zakonu.

Kot je za N1 povedal minister za gospodarstvo Matjaž Han, v tem primeru ne gre za nobene spremembe. “Kar se je že zdaj izvajalo, se bo izvajalo še naprej,” je pojasnil. Danes je minister spremembe zakona predstavil na vladi, vendar o njem ministri še niso odločali. Razprava o tej točki je bila prekinjena, vlada pa bo predlog besedila poslala v obravnavo na jutrišnjo sejo ekonomsko-socialnega sveta ter šele zatem točko uvrstila na eno od prihodnjih sej. Han je dejal, da so spremembe usklajene tudi z ostalimi koalicijskimi partnericami in trgovinskim sindikatom.

Sindikat tem spremembam ne nasprotuje

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je za N1 dejal, da so spremembe temeljito preučili. “Ker se spremembe nanašajo le na muzejske trgovine s spominki ter prodajo spominkov v okviru turističnoinformacijskih centrov, ki poslujejo v okviru muzejev ali občin, ter trgovin na letališču, ne nasprotujemo spremembam. Vsem ostalim spremembam, ki pa bi posegale v obratovanje vseh ostalih trgovin, pa ostro nasprotujemo,” je povedal.

Z vprašanji, kako komentirajo navedene spremembe zakona o trgovini in ali bi si želeli več izjem, smo se obrnili tudi na Trgovinsko zbornico Slovenije. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar