Zaplet pri energetskih subvencijah, ministrstvo in Spirit iščeta rešitve

subvencije energenti
Profimedia

Operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelji, ki dobavljajo energente prejemnikom pomoči zaradi energetske krize, morajo do konca tega meseca poročati o dobavljenih količinah in ceni za prvo polletje. A tu se zatika, saj javna agencija Spirit od podjetij zahteva, da sama sprogramirajo vmesnik s podatki, ki jih poročajo, to pa je predvsem za majhne zavezance velik izziv. Na ministrstvu za gospodarstvo neformalno pojasnjujejo, da iščejo rešitev.

O zapletu, s katerim se soočajo podjetja, ki so zavezana za poročanje po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK), je prvi pisal portal slo-tech.com.

Upravičenci do energetskih subvencij le-te prejemajo od marca dalje, a zneski so izračunani na podlagi njihove lastne ocene stroškov energentov za letošnje leto. Javna agencija Spirit jim mesečno izplačuje eno dvanajstino ocenjene višine letne pomoči.

Do konca julija morajo njihovi dobavitelji oziroma operaterji omrežja (plinskega in električnega) Spiritu poslati podatke o dejanskih dobavljenih količinah in cenah energentov na enoto, na podlagi katerih bo agencija naredila poračun. Do konca januarja 2024 morajo poročevalci poslati še podatke za drugo letošnje polletje, da bo Spirit naredil še drugi poračun.

“Kar nekaj dodatnih izzivov” za BTC

A Spirit je, kot je pisal slo-tech.com, zavezancem za poročanje naročil, da morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo lahko povezal prek aplikacijskega programskega vmesnika (API) in prenašal podatke. Za tiste, ki ne bi poročali, je določil tudi visoke globe – kar 100 tisoč evrov.

Poteza je sprožila vrsto negativnih odzivov. “Namesto da bi Spirit razvil ustrezno infrastrukturo, kamor bi se podjetja povezala in tja poslala podatke v obliki, kot bi jo Spirit želel, bodo podjetja sama postavljala infrastrukturo,” je poročal slo-tech.com in ugotovil, da se bo namesto enkrat infrastruktura razvijala 500-krat. Toliko je po podatkih Spirita namreč dobaviteljev.

V Piratski strani pa so rešitev označili za “nov primer katastrofalnih rešitev v državnem IT”. S strani Spirita oblikovan sistem poročanja so označili za nepraktičen in nejasen. “Marsikdo verjetno še zdaj ne ve, kaj točno mora do konca meseca narediti.”

Opozorili so, da gre za “povsem nepotrebno obremenjevanje podjetij in drugih gospodarskih subjektov, razvoj zahtevane infrastrukture pri vseh zavezancih bi lahko stal na stotisoče evrov”. Ker so med zavezanci za poročanje tudi upravljavci kritične infrastrukture, pa lahko govorimo tudi o varnostnih tveganjih.

Da je trenutni sistem poročanja izziv, so nam potrdili v ljubljanskem podjetju BTC, ki je eden od velikih posrednih dobaviteljev.

“Trenutno povezujemo naše informacijske sisteme, v katerih so zbrani zahtevani podatki, in s strokovnimi službami poskušamo pravočasno zagotovili poročanje v ustrezni obliki. Kljub temu da se je po naših podatkih na razpis prijavil zelo majhen delež naših poslovnih partnerjev, nam razvoj posebne informacijske podpore povzroča kar nekaj dodatnih izzivov,” so nam povedali.

Iščejo rešitve

Na agencijo Spirit smo naslovili več vprašanj, a nam do objave članka niso mogli zagotoviti odgovora.

Medtem pa so nam na ministrstvu za gospodarstvo neformalno pojasnili, da so pri pisanju zakona zasledovali cilj čim manjše administrativne obremenitve podjetij. A zdaj se zavedajo problema majhnih posrednih dobaviteljev, zato skupaj s Spiritom iščejo ustrezno rešitev, ki bo skladna z zakonom, hkrati pa bo omogočila pregled porabe energentov po podjetjih, ne da bi obremenjevala same prejemnike pomoči. Zagotovili so, da bo rešitev na voljo pravočasno, podjetja pa bodo lahko poročala do roka.

Na ministrstvu so pojasnili še, da so z relativno visokimi globami za podjetja, ki ne bi poročala, želeli doseči odvračalni učinek. “Nikakor ni bil cilj, da bi take sankcije izrekali najemodajalcu v neki poslovni stavbi.”

Na zagato s poročanjem se je na Twitterju odzvala tudi ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. Kot je pojasnila, njeno ministrstvo ni bilo vključeno v rešitev, ki jo je predstavila Spirit in dodala, da so agencijo povabili na sestanek, kjer naj bi jim predstavili, “kako lahko bolj varno in zavezancem prijazno naslovijo izziv”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje