Zasavski Dewesoft v partnerstvo z desetkrat večjim nemškim konkurentom

Zasavski Dewesoft je ustanovil skupno podjetje z nemškim HBK, enim največjih proizvajalcev merilnih naprav na svetu, ki je pravzaprav Dewesoftov konkurent. Skupno podjetje se imenuje Blueberry in bo imelo sedež v Trbovljah, v njem bosta Dewesoft in HBK skupaj proizvajala eno od komponent njunih instrumentov, ki bo omogočila kompatibilnost njunih naprav. To bo podjetjema skrajšalo razvojni čas, kupcem pa omogočilo boljšo uporabniško izkušnjo.

V industriji merilnih sistemov je z uporabniškega vidika do zdaj veljalo, da se merilne naprave niso mogle menjavati. Vsak ponudnik je razvil svojo strojno in programsko opremo, ki ni bila kompatibilna s konkurenčnimi. V nekaterih primerih celo naprave istega podjetja niso kompatibilne.

Zasavski Dewesoft v lasti Jureta Kneza in ostalih zaposlenih ter nemški Hottinger Brüel Kjaer (HBK), dve od petih največjih podjetij v panogi merilnih naprav na svetu, pa zdaj pravita, da nameravata temu narediti konec. Ustanovila sta skupno podjetje Blueberry, katerega namen je poenotenje standardov, kar bo uporabnikom omogočilo, da bodo lahko izbrali katerokoli od njunih naprav in nanje namestili različno podprto programsko opremo.

Kaj bo delal Blueberry?

Podjetje Blueberry je bilo ustanovljeno marca in ima sedež v Trbovljah. Družbenika sta Dewesoft in britanska podružnica HBK. Po besedah Sonje Šmuc, izvršne direktorice startupa, si sodobnega tehnološkega razvoja ni mogoče zamisliti brez merilnih instrumentov obeh podjetij, ki sta se zdaj “podali na vizionarsko pot, s katero sta se zavezali k odprtemu inoviranju”. Podjetji sta v nadaljevanju pripravljeni na nadaljnje povezovanje, če bi se še kdo od konkurentov želel pridružiti skupni odprti platformi, ta pa bi lahko bila zanimiva tudi za izobraževalno in raziskovalno sfero.

Blueberry bo proizvajal eno od komponent njunih izdelkov, ki bo omogočala, da bodo merilni instrumenti obeh podjetij med seboj kompatibilni. “Blueberry SDK bo v osrčju vseh proizvodov, ki jih bosta razvijali podjetji, kar bo uporabnikom omogočilo, da bodo lahko uporabljali naprave obeh ponudnikov.” Partnerstvo prinaša tudi koristi za podjetji, saj jima bo omogočilo skrajšanje časa od razvoja do lansiranja izdelka na trg. Sicer pa obe podjetji nadaljujeta kot samostojni, povezava bo pri razvoju novih izdelkov. Take povezave v tej panogi še ni bilo, poudarjajo v podjetjih.

V Blueberryju že dela približno 20 inženirjev obeh ustanoviteljev. Letos pa bodo poskusili zaposliti še pet do deset inženirjev. Podjetje naj bi v prvem letu ustvarilo 600 tisoč evrov prihodkov, lastnika pa sta se zavezala, da bosta v petih letih vanj vložila 6 milijonov evrov. Šmuc je ob tem pojasnila, da je prodaja Blueberryja relativno nizka, ker bo prodajal samo svojima lastnikoma, pravi učinek pa se bi se moral poznati na njuni prodaji.

Dewesoft Blueberry
Foto: Dewesoft / Prikaz delovanja merilnih naprav podjetja Blueberry

Zasavska gazela in nemški velikan

HBK velja za vodilno podjetje na področju električnega merjenja: od merilnih lističev in senzorjev do kompleksnih merilnih sistemov in programske opreme. Kot je danes v Zagorju povedal direktor podjetja Ben Bryson, ima podjetje okoli 3.330 zaposlenih po vsem svetu in je imelo lani 1,3 milijarde evrov prodaje.

Dewesoft medtem letno ustvari okoli 50 milijonov prihodkov in je tudi na globalni ravni “eno najhitreje rastočih podjetij v svoji branži”, so povedali na današnji novinarski konferenci. V 16-ih državah imajo lastna podjetja, svoje predstavnike pa še v 50-ih državah. “Smo manjše podjetje, če smo poslušali prejšnje številke,” je povedal Andrej Orožen — izvršni direktor in soustanovitelj Dewesofta, ki pa ima preko 300 zaposlenih in je sicer tudi v lasti zaposlenih.

Merilni instrumenti obeh podjetij – tako HBK kot Dewesoft – se, po besedah Jureta Kneza, “uporabljajo v razvojnih laboratorijih po celem svetu v res norih aplikacijah”.

Več o tem, pri katerih projektih sodelujejo na Zemlji in v vesolju Jure Knez razlaga v izjavi:

Kot je še povedal Knez, so merilni instrumenti obeh podjetij zraven pri razvoju električnih vozil, avtonomnih vozil, letal, raket, celo v vesolju, v fuzijskih reaktorjih ali pospeševalnikih fuzijskih delcev. “Skrbimo za to, da se mostovi ne porušijo in stare stavbe ostanejo nedotaknjene,”je med drugim naštel Knez. Njihova tehnologija pomaga tudi pri razumevanju negativnih učinkov človekovega delovanja na življenje kitov. Pomagali so pri razumevanju, katere ovratnice za sledenje psom, delujejo bolje. Če greste k okulistu, se boste verjetno srečali tudi z njihovo opremo, pravi Knez.

Pripomoček v testni fazi avtoindustrije

Pomemben del Dewesoftovih poslov je vezan na avtomobilsko industrijo, ki se zanaša na njihove merilne instrumente pri razvoju avtomobilov. S to panogo Dewesoft ustvari okrog tretjino letnega prometa. Eden od kupcev je ameriška Tesla, ki ima v avtomobile vgrajen sistem za delno avtonomno vožnjo. Dewesiftove merilne instrumente uporabijo v fazi testiranja avtomobila, z namenom, da preverijo, ali sistem deluje pravilno, nam je pojasnil njihov inženir Jernej Moljk. Več o tem, kako Dewesoft sodeluje pri razvoju nekaterih najbolj znanih avtomobilov, v spodnjem videu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.