Zelena luč prvim celovitim pravilom za urejanje področja kriptovalut v EU

Gospodarstvo 20. Apr 202321:30 3 komentarji
Kriptovalute v EU
PROFIMEDIA

Evropski parlament je prižgal zeleno luč prvim celovitim pravilom za urejanje področja kriptovalut. Prav tako naj bi že letos predstavili predlog za digitalni evro.

Evropski parlament je danes prižgal zeleno luč prvim celovitim pravilom za urejanje področja kriptovalut. Ponudniki storitev bodo morali skladno z novo uredbo zaščititi digitalne denarnice strank, če bodo izgubili kriptosredstva vlagateljev, pa bodo morali za to odgovarjati. Namen pravil je zaščita vlagateljev pred zlorabami in manipulacijami.

Nova pravila – Evropska komisija je njihov osnutek prvič predstavila oktobra 2020 – se nanašajo na kripto premoženje, pod okrilje katerega sodijo kriptovalute, kakršni sta bitcoin in ether, ter druga trgovalna sredstva, katerih vrednost je zavarovana s tehnologijo veriženja blokov, denimo nezamenljivi žetoni (non-fungible tokens oz. NFT).

Obvezno razkritje podatkov o porabi energije

Dotikajo se različnih rešitev. Zagotovljen naj bi bil večji nadzor nad trgovanjem s kriptosredstvi, tako da bi bilo to bolj usklajeno s tradicionalnimi finančnimi praksami. To naj bi kriminalcem otežilo izkoriščanje kriptovalut za pranje denarja.

Poleg tega se velikim igralcem na področju kriptovalut nalaga razkritje podatkov o porabi energije. EU si namreč prizadeva za zmanjšanje visokega ogljičnega odtisa v tej dejavnosti.

Cilj uredbe je regulacija industrije, ki velja za divji zahod ter jo že nekaj časa pretresajo škandali in polomi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od zadnjih tovrstnih polomov je bankrot kriptoborze FTX in njenega sestrskega podjetja za trgovanje s kriptovalutnimi hedge skladi Alameda Research. Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je obtožen več milijard dolarjev težke goljufije.

Evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in kapitalske trge Mairead McGuinness je med današnjo razpravo v parlamentu opozorila, da FTX, če bi bila že podvržena novim pravilom EU, nekaterih svojih praks ne bi mogla izvajati, kar bi lahko preprečilo njen kolaps, posledično pa vlagateljem prihranilo velike izgube.

Še letos predlog za digitalni evro

Urejanja področja kriptovalut je bil vesel tudi poslanec Zelenih Ernest Urtasun. “Pomanjkljiva regulacija se je več kot desetletje odražala v ogromnih izgubah neizkušenih vlagateljev, ob tem pa je zagotavljala varno zatočišče goljufom in mednarodnim kriminalnim omrežjem,” je navedel.

Nekateri poslanci pa so bili do zakonodaje tudi kritični, češ da ni dovolj stroga. Prav tako je bilo slišati, da naj bi ovirala razvijanje inovacij, kar pa je McGuinness zavrnila.

Nova pravila mora uradno potrditi še Svet EU, nato bodo objavljena v uradnem listu EU. V veljavi bodo od julija 2024, potem ko jih bodo v nacionalni pravni red prenesle države članice EU.

Še letos naj bi EU prišla na dan tudi s predlogom za digitalni evro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje