Investicija v DSO: 93 milijonov za domove za starejše občane

Koronavirus 28. Maj 202111:20 > 14:23 0 komentarjev
domovi za starejše občane, dso
Foto: Tina Kosec/BOBO

Razmere v domovih za starejše občane so se umirile. V zadnjem mesecu niso zabeležili nobenega smrtnega primera. So pa na ministrstvu za delo objavili nov razpis, v okviru katerega bodo sofinancirali investicijske projekte, katerih namen je zagotoviti varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev.

Sinoči so ob 3.585 opravljenih PCR testih potrdili 288 novih okužb s koronavirusom. O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je spregovoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

“Želel bi spregovoriti o aktualnih razmerah na trgu dela, o aktualnem stanju v domovih za starejše občane in o danes objavljenem razpisu za investicije v domove za starejše občane,” uvodoma temo današnje konference oriše Cigler Kralj.

Stanje brezposelnosti kot pred epidemijo

“Na ministrstvu, kot že ves čas epidemije, intenzivno spremljamo dogajanje na trgu dela in sproti sprejemamo ukrepe. Ključni cilj je in ostaja, kar se le da gospodarstvu in posameznikom ublažiti posledice pandemije in ohraniti čim več delovnih mest,” pojasni minister ter nadaljuje, da jim je to z vsemi koronaukrepi uspeli.

Brezposelnost je v aprilu padla pod 80.000 vpisanih v evidenco. Stanje na 25. maja je bilo 75.602 vpisanih, kar pomeni, da smo na stanju, kakršno je bilo pred epidemijo. Po stopnji brezposelnosti smo trenutno na sedmem mestu med državami v Evropski uniji.

“Eden najpomembnejših in učinkovitih ukrepov za trg dela v tem času je ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu doma, zato je vlada še za en mesec, do konca junija 2021, ta ukrep podaljšala,” nadaljuje Cigler Kralj ter doda, da so za ta ukrep doslej namenili več kot 533 milijonov evrov.

Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače tudi v mesecu juniji zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize soočajo z nizkim povpraševanjem ali z negativnimi šoki produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. “Po vseh protikoronskih zakonih je bilo do vključno 27. maja 2021 za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcem izplačanih 538,6 milijona evrov, in sicer 31.631 delodajalcem za 214.225 zaposlenih,” je še dodal minister za delo.

V poletnih mesecih, ko je manj zaposlovanja, sicer pričakujejo ponovni rahel porast brezposelnosti, a jeseni pričakujejo podobne trende, kot so jih poznali v običajnih letih pred epidemijo.

Stopnja anketne brezposelnosti v državi je bila sicer po aktualnih podatkih statističnega urada Slovenije v prvem četrtletju 5,6-odstotna in s tem za pol odstotne točke višja kot v prejšnjem četrtletju. Po oceni statistikov je bilo v prvem četrtletju 56.000 brezposelnih in 928.000 delovno aktivnih.

Umar napoveduje okrevanje gospodarstva

Največ zaposlenih, ki so še na skrajšanem delovnem času, je v panogi trgovine, predelovalnih in vzdrževalnih dejavnostih ter gostinstvu.

Za vse ukrepe za trg dela so na ministrstvu za delo namenili 640 milijonov evrov, vanje je bilo vključenih 272.616 ljudi. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v spomladanski napovedi za letos predvideva 4,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda, ki pa je najbolj odvisna od hitrosti cepljenja in odzivnosti politik z ukrepi za blaženje posledic epidemije.

“Ministrstvo za delo pozdravlja tudi začetek cepljenja po podjetjih,” nadaljuje Cigler Kralj. Na današnji dan je sicer v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih 653.310 ljudi, z vsemi odmerki pa 381.619 ljudi.

Za investicije razpisanih 93 milijonov evrov sredstev

Tudi razmere v domovih za starejše so se izrazito in hitro umirile in normalizirale. V zadnjem tednu so tako zabeležili le pet okužb med prebivalci in pet med zaposlenimi. “Kar je ključno: tudi smrti so se zelo znižale,” nadaljuje minister za delo ter doda, da v zadnjem mesecu v domovih za starejše ni umrl noben stanovalec.

V času epidemije so se razgalile tudi vse slabosti, s katerimi so se domovi za starejše občane soočali v zadnjih letih. “Veliko domov ima še vedno štiri- in petposteljne sobe ter pomanjkljivo in neučinkovito prezračevanje,” je opozoril Cigler Kralj. Danes bo v uradnem listu tako objavljen novi razpis za investicije v domove za starejše. Razpisujejo 93 milijonov evrov nepovratnih sredstev EU, in sicer evropskega sklada za regionalni razvoj, ki se financira v okviru odziva EU na pandemijo.

Predmet tega javnega razpisa bo sofinanciranje investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti bolj varno in prijazno bivalno okolje v primeru izbruha koronavirusa ali drugih nalezljivih boleznih. S tem se želijo tudi v prihodnje pripraviti na izbruh epidemij, kot je koronavirus.

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejal Cigler Kralj, javni razpis ni namenjen krepitvi institucionalizacije in povečevanju kapacitet, temveč reševanju aktualnih kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!