Epidemija v Sloveniji: po zeleni fazi pride še bela

Slovenija 28. Maj 202105:30 > 09:09 0 komentarjev
Koncert
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija je na pragu zelene faze epidemije. Tudi v tej fazi pa bodo še veljale določene omejitve. Manj omejitev si lahko obetamo šele v beli fazi, ko se odpirajo tudi diskoteke in bari, a le pod določenimi pogoji.

Po vladnem semaforju sproščanja je Slovenija trenutno v rumeni fazi epidemije. Izpolnjen je tudi že pogoj za prehod v zeleno fazo, saj je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300. Kljub temu pa vlada na sredini seji še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

Manj ukrepov šele v beli fazi

Po vladnem semaforju bodo določeni ukrepi ostali tudi v zeleni fazi epidemije. Kot nam je povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, bodo bari in diskoteke ostali zaprti tudi v tej fazi. A “tudi zelena faza se mora enkrat končati, ker so v zeleni fazi še vedno določene omejitve”, je dodala.

Po tej fazi pride bela faza, ko praviloma v veljavi ni več veliko ukrepov, je pojasnila Logar. Ta faza še ni natančno določena, predvidoma pa bomo vanjo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih okužb padlo pod 50, je dejala.

V tej fazi bi se lahko odprle tudi diskoteke in bari pod pogojem PCT (dokazilo o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativen izvid testa). To fazo je po njenih besedah pri nas treba še opredeliti, ostale države jo namreč imajo.

Maske bodo še nekaj časa ostale

Na vprašanje, kdaj bi lahko tudi v notranjih prostorih odložili maske, pa je Mateja Logar odgovorila, da bodo te verjetno še nekaj časa ostale, razen za tiste, ki bodo cepljeni. Kar pa pri nas pomeni, da je to nemogoče, ker je disciplina nošenja takoj vprašljiva, je dodala.

Zaščitna maska
Borut Živulović/BOBO

“Res, da je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) rekel, da maske v notranjih prostorih tukaj niso potrebne, če gre za cepljenje osebe, ampak pri nas je to malo bolj zapleteno, ker je odnos do nošenja mask in nadzor bistveno drugačen, kot je to v ZDA,” je pojasnila.

Se bomo kdaj vrnili v povsem normalno življenje?

Na vprašanje, kdaj bomo zaživeli povsem normalno, pa je Mateja Logar odgovorila, da je predvsem pomembno, kdaj bomo dovolj cepljeni. “S cepljenjem dosežemo tudi to, da je možnost prenosa oz. širjenja virusa bistveno manjša. Ker virus se po mojem, kakor trenutno kaže, ne bo umaknil. Virus bo vztrajal,” je dejala.

Dodala je, da je zelo verjetno, da bo koronavirus postal bolj sezonski, podobno kot respiratorni virusi. “Ampak če smo še lansko leto malo razmišljali, da bo morda izginil, trenutno nič ne kaže v tej smeri, da bi se popolnoma umaknil,” je povedala.

Kako dolgo nas ščitijo cepiva?

Podatkov, kako dolgo po cepljenju smo zaščiteni, še ni. Vodja svetovalne skupine pravi, da tudi pri tistih, ki so bili vključeni v registracijske študije za cepiva, še ni minilo eno leto. Podatki za zdaj kažejo, da nas dva odmerka cepiva zaščitita za približno osem mesecev.

Podobna vprašanja se pojavljajo tudi pri gripi. Kot je dejala Mateja Logar, so tudi pri gripi vedno malo skeptični, koliko časa pravzaprav cepivo deluje. “In tudi tukaj je po eni strani potrebno vsako leto cepljenje, ker se imunost zmanjšuje in ker se virus gripe spreminja. Zelo podobno bo verjetno tudi pri SARS-CoV-2,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!