Rahljanje ukrepov na Hrvaškem, lokali odprti do 23. ure

Koronavirus 28. Maj 202109:53 > 11:17 0 komentarjev
rahljanje ukrepov, Hrvaška
Grgo Jelavic/BOBO

Gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjosti restavracij, lokali bodo odprti do 23. ure. Rahljanje ukrepov vključuje tudi ukinitev omejitve števila ljudi na zasebnih zabavah in pogrebih. Za vstop v državo otroci do 12. leta ne bodo potrebovali negativnega testa.

Na Hrvaškem z današnjim dnem dodatno rahljajo protikoronske ukrepe. Med drugim otroci do 12. leta starosti od danes za vstop na Hrvaško ne bodo potrebovali negativnega testa na novi koronavirus oziroma jim ne bo treba v samoizolacijo.

Novi ukrep velja le, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test, potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so koronavirusno bolezen preboleli. Doslej so lahko brez negativnega testa na Hrvaško vstopili le otroci do sedmega leta starosti.

Po vrnitvi iz Hrvaške pa je še naprej treba predložiti negativen PCR-test. Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, hitri testi ne zadostujejo, da so se pojavile težave z zaupanjem v verodostojnost dokumentov. Če bi Hrvaški uspelo zagotoviti ustrezno verodostojnost hitrih testov, bi v prihodnje za prečkanje zadostoval tudi hitri test.

Od nedelje zjutraj bodo začele veljati tudi spremembe za vstop v Slovenijo, ki jih je vlada sprejela na sredini seji. Brez karantene in negativnega testa bodo lahko vstopili tudi otroci do 15. leta starosti.

Rahljanje ukrepov razjezilo lastnike lokalov

Za rahljanje ukrepov so se odločili tudi v gostinstvu. Z današnjim dnem bodo tako podaljšali obratovanje gostinskih lokalov, ki bodo po novem lahko odprti do 23. ure. Gostincem bodo prav tako z današnjim dnem dovolili strežbo v notranjosti lokalov in ne več zgolj na terasah, kot je veljalo doslej.

Kot je pojasnil notranji minister Davor Božinović, bodo do 23. ure lahko obratovale tudi pekarne. Prodaja alkoholnih pijač pa bo prepovedana med 23. in 6. uro. Božinović je sicer za hrvaške medije potrdil, da so se za rahljanje ukrepov odločili nekaj dni pred potekom veljanjih odločb, in sicer na pobudo gostincev. Novi ukrepi bodo veljali do 15. junija.

Številni hrvaški obrtniki in gospodarstveniki so sproščanje vladnih ukrepov sprejeli z veliko odobravanja. Zadnjih šest mesecev so namreč na Hrvaškem živeli polovično življenje. “Tako kot lani smo tudi letos komaj preživeli zaprtje. Odpustiti smo morali številne zaposlene. Državne pakete pomoči smo sicer prejeli, vendar so vselej zamujali,” je za Jutarnji list pojasnila lastnica zagrebške restavracije Mali bar Ana Ugarkovič in dodala, da tretjega zaprtja ne bi preživeli.

Rahljanje ukrepov pa pri vseh ni naletelo na odobravanja. Iz nove odredbe so namreč izpadli lastniki lokalov, ki še vedno lahko strežejo le na terasah. Na tovrstno deljenje gostincev so se ostro odzvali tudi v hrvaškem Neodvisnem združenju gostincev. Po poročanju N1 Hrvaška so v združenju zgroženi, da je Hrvaška edina država, ki ponudnike gostinskih storitev deli na tiste, ki strežejo tudi hrano, in tiste, ki je ne.

V hrvaških lekarnah so sicer včeraj začeli prodajati antigenske teste za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom. Po poročanju hrvaških medijev so največ zanimanja za hitre teste pokazali ponudniki nastanitvenih storitev, ki bi teste ponujali svojim gostom. Cena posameznega testa se giblje med 10 in 11 evrov.

Hrvaška, rahljanje ukrepov
Grgo Jelavic/BOBO

Na poroke le cepljeni, prebolevniki ali z negativnim izvidom

Tudi na zasebnih druženjih in pogrebih so ukinili omejitev števila ljudi. Poročne dejavnosti ostajajo prepovedane, a dopuščajo izjeme. Kot je pojasnil Božinović, bo odslej za poročno slavje mogoče dobiti dovoljenje, ki bo omogočalo druženje največ 120 povabljenih.

Povabljene bodo morali prijaviti pristojnemu štabu civilne zaščite, in sicer najmanj pet dni pred samim dogodkom. Poroke pa se bodo lahko udeležili le tisti, ki so več kot dva tedna pred samim slavjem prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19 oziroma so bili cepljeni s cepivom, za katerega zadostuje en odmerek. Prav tako se bodo porok lahko udeležili tudi tisti, ki so covid-19 preboleli ali imajo negativen test na novi koronavirus. Ta seveda ne sme biti starejši od 48 ur.

Na enega obiskovalca štiri kvadratne metre

Z današnjim dnem na Hrvaškem ukinjajo tudi omejitev števila ljudi, ki se lahko hkrati vozijo v javnem prevozu. Doslej je veljala omejitev števila potnikov, in sicer je bilo lahko izpolnjenih le 40 odstotkov zmogljivosti javnega prevoznega sredstva. Od zdaj omejitve ni, uporaba zaščitnih mask pa ostaja še naprej obvezna.

Z rahljanjem ukrepov bo mogoče tudi večje število udeležencev na kulturnih in verskih prireditvah. Število obiskovalcev bo odvisno od velikosti prireditvenega prostora, in sicer najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca. Tudi vsi javni dogodki bodo lahko potekali do 23. ure.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!