Ali lahko še vedno opravimo plačljivi PCR-test?

Koronavirus 18. Jan 202216:30 > 19. Jan 2022 10:58 0 komentarjev
testiranje na okužbo s koronavirusom
PROFIMEDIA

Tisti, ki potujejo v tujino, morajo marsikje za prestop meje predložiti negativen PCR-test. Toda kapacitete v javnem sistemu so zdaj namenjene le potrjevanju okužb tistih, ki so bili pozitivni na hitrih testih, ter ranljivim skupinam. Kaj torej preostane vsem ostalim?

Državni laboratoriji, ki v Sloveniji izvajajo PCR-teste, so polno zasedeni. Pregledovali bodo le še brise, ki jih bodo k njim poslali iz javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev, ki delujejo v javnem zdravstvu. Na točkah, kjer jemljejo brise za PCR, namreč potem te pošljejo v laboratorije ene od dveh institucij: Nacionalnega laboratorija za okolje zdravje in hrano (NLZOH) ali Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI).

V enega od teh državnih laboratorijev je brise za PCR-teste pošiljala tudi večina zasebnikov. Pri njih so se naročili tisti, ki niso imeli simptomov, a so test potrebovali za prestop meje ali iz drugih razlogov. Za to so zaračunali okrog 80 evrov. Zdaj torej tega ne bodo več mogli početi, kar pomeni, da pri njih ne bo več mogoče opraviti niti plačljivega testa.

Ali torej samoplačniško PCR-testiranje ni več mogoče? “Kapacitete za PCR-testiranja so v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb, če pa lahko zasebniki diagnostiko s to metodo zagotavljajo kje drugje, jih še vedno lahko,” je na vprašanje odgovoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Prioriteta so trenutno pacienti, hospitalizirani v bolnišnicah in tisti, ki teste potrebujejo za postopke zdravljenja. “Mi iščemo možnosti za dodatne kapacitete, tudi v tujini in v primeru, da jih bomo dobili, bomo tudi te ostre pogoje sproščali.”

Kako torej do PCR-testa, če ga potrebujete, pa niste okuženi? Ob klicu k zasebnikom, ki PCR-teste opravljajo, vprašajte, ali imajo svoj laboratorij in lahko tako zagotovijo rezultat. Če so doslej pošiljali brise v NLZOH ali IMI, kar je počela večina zasebnikov, testov ne morejo več opravljati.

Pri enem od zasebnikov, ki je doslej brise pošiljal na IMI, so nam odgovorili, da plačljive PCR-teste še vedno opravljajo, saj jih nihče od pristojnih ni obvestil o spremembi. Iz NLZOH pa so nam sporočili, da ne zavrnejo nobenega brisa, “kar pomeni, da sprejmemo vse brise, saj ne vemo, kaj je bil namen odvzema brisa (tega podatka v NLZOH nimamo). Zasebni izvajalci pa so dolžni spoštovati spremenjen protokol PCR testiranja.”

Plačljive PCR-teste so za tiste, ki so jih potrebovali na primer za prehod meje, opravljali tudi zdravstveni domovi in bolnišnice, med njimi ljubljanski klinični center. Zdaj tega ne morejo več početi.

Na vprašanje, kako bodo do potrdil o PCR testiranju prišli športniki, ki se februarja odpravljajo na zimske olimpijske igre na Kitajsko, je Vindišar pojasnil, da je do takrat še dovolj časa in verjamejo, da bodo do takrat omogočili zadostne kapacitete, saj upajo, da bo “val omikrona izgubil silno moč, ki jo ima trenutno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!