V Angliji dve tretjini okuženih z omikronom že pred tem preboleli covid

Koronavirus 26. Jan 202210:14 > 10:31
Omikron v Angliji
Profimedia

V angleški študiji React so ugotovili, da sta kar dve tretjini ljudi, ki so se okužili z različico omikron, pred tem že imeli covid-19.

V Angliji poteka študija pod imenom React, ki se je začela maja 2020 in še vedno traja. V njej preučujejo prenose okužb med prebivalstvom. Skupno so od začetka raziskave testirali več kot dva milijona ljudi.

Med 5. in 20. januarjem (17. krog študije) so PCR-brise vzeli 100.500 prostovoljcem. Tokrat so med odvzetimi brisi odkrili približno 4.000 pozitivnih na koronavirus, kar je največji delež od začetka pandemije.

Ko so sekvencirali del pozitivnih rezultatov, so ugotovili, da gre pri praktično vseh za različico omikron, ki je postala dominantna že v večini držav, tudi v Združenem kraljestvu.

Ni jasno, koliko prostovoljcev, ki so bili pozitivni, je cepljenih. A kar 65 odstotkov vseh pozitivnih je bilo predhodno že okuženih s koronavirusom.

Ugotovitve študije React za januar so tudi, da se je rast okužb malo upočasnila, a med otroki in najstniki ostaja visoka. Prav tako je v primerjavi z decembrom nekoliko višja pri starejših od 65 let, kar bi lahko v Angliji vodilo tudi v povečanje hospitalizacij.

Kljub temu da cepljenje nudi le malo zaščite pred okužbo z omikronom, je to še vedno najboljši način za preprečevanje hujše oblike bolezni in hospitalizacije, pa poudarjajo na londonskem Imperial Collegeu, kjer vodijo študijo React.