Avstralski nazoren oglas, ki spodbuja k cepljenju, tarča hudih kritik

Koronavirus 12. Jul 202111:23 > 12:21 0 komentarjev
Avstralski oglas
Government of Australia

Kampanja avstralske vlade, s katero želijo ljudi spodbuditi k cepljenju proti covidu-19, je sprožila ostre odzive. Številni kritizirajo predvsem nazoren prikaz mlade ženske, ki v bolnišnični postelji trpi zaradi bolezni. Mlajši od 40 let v Sydneyju, kjer vrtijo ta oglas, namreč še niso na vrsti za cepljenje.

Oglas avstralske vlade prikazuje mlado žensko v bolnišnični postelji, ki priklopljena na ventilator hlasta za zrakom. Spremno besedilo oglasa je: “Covid-19 lahko škoduje vsakemu. Ostanite doma. Testirajte se. Rezervirajte si termin za cepljenje.”

Kritiki oglaševalske kampanje izpostavljajo, da je problematično predvsem, da se v oglasu osredotočajo na mlade ljudi. V Avstraliji bodo mlajši od 40 let na vrsto za cepljenje predvidoma prišli šele proti koncu leta, piše BBC.

Uradno priporočilo zdravstvenih strokovnjakov je, da mladi ljudje počakajo na cepivo proizvajalca Pfizer in se ne odločijo za cepivo AstraZenece. V državi namreč primanjkuje Pfizerjevega cepiva.

Oglas trenutno prikazujejo samo v Sydneyju, kjer se trenutno borijo z novim izbruhom zaradi delta različice in so v tretjem tednu t. i. lockdowna.

V ponedeljek so potrdili 112 novih primerov, kar skupno predstavlja več kot 700 potrjenih primerov delta različice od sredine junija. Oglas je del večje kampanje, naslovljene Arm Yourself (Oboroži se), ki so jo lansirali v nedeljo.

“Ta oglas je žaljiv v času, ko Avstralci v tej starostni skupini še vedno čakajo na svoje hudičevo cepivo,” je tvitnil avstralski televizijec Hugh Riminton.

“Zakaj se osredotočamo na mlade ljudi? Se ne bi bilo bolje osredotočati na vedno večje oklevanje v starostni skupini nad 55 let?” pa je zapisal drug uporabnik Twitterja. K umaknitvi oglasa so pozvali tudi številni zdravstveni strokovnjaki.

A vlada za zdaj stoji za kampanjo. Vodilni avstralski epidemiolog Paul Kelly je dejal, da je oglas nazoren, da sporočilo o tem, kako pomembno je ostati doma, se testirati in cepiti, pride do ljudi. “Za to smo se odločili zaradi razmer v Sydneyju,” je dodal.

Zadnji izbruh v Sydneyju je s sabo prinesel tudi prvo smrtno žrtev, ki je posledica lokalnega prenosa. Na vlado avstralske zvezne države Novi Južni Wales letijo številne kritike tudi zaradi počasnega tempa cepljenja, nejasnih sporočil glede cepljenja z AstraZeneco in pomanjkanja Pfizerjevega cepiva.

Po zadnjih podatkih Our World in Data je v državi precepljene šele 8,8 odstotka populacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!