Delta različica pred vrati: dirka med mutiranim virusom in cepljenjem

Koronavirus 22. Jun 202105:36 > 14:57 1 komentar
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Delta različica virusa SARS-CoV-2 je najbolj nalezljiva med do zdaj poznanimi problematičnimi mutanti in bo sčasoma izrinila preostale. Cepiva so k sreči proti njej dovolj učinkovita, a zaradi velikega deleža ljudi, ki še vedno niso cepljeni, epidemija covida-19 kljub trenutnemu zatišju še zdaleč ni pod nadzorom. V Sloveniji za zdaj devet odkritih primerov.

Medtem ko v večini evropskih držav število potrjenih primerov covida-19 upada, v Veliki Britaniji in na Portugalskem vnovič narašča. Strokovnjaki to pripisujejo razširjenosti tako imenovane delta različice virusa SARS-CoV-2.

Ta različica je bila do nedavnega znana kot B.1.617 oziroma indijska različica, potem pa se je Svetovna zdravstvena organizacija odločila za nov način poimenovanja problematičnih različic s črkami grške abecede. Glavni namen je bil poenostaviti poimenovanje, hkrati pa se izogniti stigmatizaciji držav, v katerih so različice prvi zaznali.

V Veliki Britaniji, kjer so bili zaradi porasta okužb prisiljeni za en mesec zamakniti sproščanje omejitvenih ukrepov, v vzorcih na novo odkritih okuženih zaznavajo skoraj izključno delta različico, ki je že povsem izrinila njihovo angleško oziroma alfa različico, kot se imenuje po novem. To pripisujejo predvsem številnim vnosom z indijskega kontinenta, s katerim je država zaradi kolonialne zgodovine zelo potovalno povezana.

Na Portugalskem so pretekli konec tedna, da bi omejili širjenje delta različice, prepovedali izlete iz prestolnice Lizbona in vanjo. V glavnem mestu namreč delta različica predstavlja že 60 odstotkov vseh na novo odkritih primerov okužb.

Primere okužb z delta različico so odkrili že v večini evropskih držav, njen delež med na novo odkritimi okužbami se nevarno povečuje tudi v naši zahodni sosedi Italiji.

V Sloveniji smo po podatkih Nacionalnega laboratorija za hrano in okolje do zdaj odkrili devet primerov delta različice. A kot svari dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, je njena večja razširjenost v Sloveniji le še vprašanje časa.

Delta različica je, kot v sveži raziskavi ugotavljajo strokovnjaki WHO, najbolj nalezljiva od vseh trenutno poznanih problematičnih različic virusa, ki krožijo po svetu. V primerjavi z osnovno različico virusa naj bi bila še enkrat bolj nalezljiva.

To pomeni, da bo, če oziroma ko bo ta različica enkrat prevladala tudi pri nas, za nadzorovanje širjenja okužb brez omejitvenih ukrepov potrebna še višja stopnja precepljenosti. Stopnja, ki jo bomo glede na dinamiko cepljenja v Sloveniji zelo težko dosegli.

 

Imunski odziv pri cepljenih je sicer, kot kažejo raziskave, v primeru izpostavljenosti delta različici nekoliko slabši, z manjšim številom protiteles, a je zahvaljujoč dodatni ravni obrambe organizma, celični imunosti v obliki tako imenovanih T-limfocitov, še vedno povsem zadovoljiva.

Sta pa za učinkovito ščitenje pred okužbo z delta različico virusa potrebna dva odmerka cepiva, saj je po enem odmerku zaščita pred simptomatsko boleznijo zgolj približno 30-odstotna. Zaradi tega je britanska vlada skrajšala razmik med odmerkoma cepiva AstraZeneca z 12 na 8 tednov.

Analiza britanske javnozdravstvene agencije PHE je pokazala, da dva odmerka cepiva AstraZenece nudita 92-odstotno zaščito pred hospitalizacijo. Po dveh odmerkih cepiva Pfizerja in BioNTecha je zaščita 96-odstotna. Za cepivo Janssena, pri katerem je predvideno cepljenje z enim samim odmerkom, zanesljivih podatkov o zaščiti pred delta različico še ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje