Bidnova vlada ne bo podaljšala moratorija na deložacije

Koronavirus 29. Jul 202120:20
Delite:
joe biden, maska, koronavirus
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna ne namerava podaljšati moratorija na deložacije tistih, ki zaradi pandemije koronavirusa niso zmogli plačevanja najemnin. Moratorij poteče v soboto, vrhovno sodišče ZDA pa je veljavnost moratorija omogočilo le do konca julija.

Joe Biden bi moratorij sicer podaljšal, ampak ima zaradi odločitve vrhovnega sodišča ZDA po pritožbi Združenja lastnikov stanovanj na moratorij zavezane roke.

Zato je pozval kongres, naj sprejme nov zakon o moratoriju zaradi širitve različice koronavirusa delta, ki zaradi velikega števila Američanov, ki zavračajo cepljenje, spet krepi pandemijo. Moratorij na deložacije je lani septembra sprejel Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Več milijonov Američanov zamuja s plačevanjem najemnin

Po podatkih ministrstva za stanovanja ZDA je konec marca okrog 6,4 milijona Američanov zamujalo s plačevanjem najemnin. Po anketi Urada za štetje prebivalstva ZDA pa se je okrog 3,6 milijona Američanov do 5. julija soočalo z nevarnostjo deložacije v naslednjih dveh mesecih.

CDC je moratorij uvedel, da se prepreči krepitev pandemije zaradi večjega števila ljudi na cesti in v zavetiščih za brezdomce. Zvezni kongres je za pomoč najemnikom stanovanj predvidel 47 milijard dolarjev, vendar pa so doslej razdelili le tri milijarde dolarjev. Nekatere zvezne države, kot je New York, ljudem niso razdelile skoraj nič.

Komentari

Vaš komentar